El Desvan Tarragona

El Desvan, decoració per a totes les llars al centre de Tarragona

Ana Álvarez (Tarragona, 1972) està al capdavant d'aquest negoci que va començar com una botiga de "Tot a cent"

A mitjan dels anys 80, El Desvan era un establiment multiproducte, el que popularment es coneixia com a “Tot a cent” o “botiga de vint duros”. Gairebé quatre dècades després el comerç segueix existint, però la seva transformació ha estat total.

Al capdavant del Desvan, ubicada al carrer Reding número 32, hi ha des de fa molts anys l’Ana Álvarez (Tarragona, 1972), coneguda com a Anita entre la seva clientela. Però, els seus inicis darrere el taulell no van ser pas al centre de Tarragona, sinó que va començar la seva vida de botiguera a Reus, a l’empresa familiar del seu exmarit, que disposava de set establiments repartits entre les dues ciutats.

El Desvan Tarragona

Amb el pas dels anys alguns d’aquests comerços van anar baixant la persiana i amb el canvi de mil·lenni i l’arribada de l’euro es van començar a especialitzar en la decoració de la llar. Tot i el divorci, l’Anita estava encantada amb la seva vida darrere el taulell i va decidir fer-se càrrec ella sola de l’establiment del carrer Reding.

“M’encanta la meva feina, sempre m’ha agradat ser botiguera i tenir una botiga de barri, sense més pretensions. Amb això sóc feliç”, explica Álvarez mentre és capaç d’encomanar la seva passió desmesurada pel negoci.

Ara bé, no tot ha estat fàcil i menys tenint en compte la longevitat de les obres del Mercat Central que van afectar-la de ple. “Van ser onze anys durant els quals hi havia dies que hauria pogut regalar tots els productes i no hauria vingut ningú a buscar-los”, recorda. Però, va resistir i, no només això, sinó que quan el Mercat Central va reobrir va decidir tancar per fer un rentar de cara al seu local. “En aquell moment podia tirar la tovallola, però havia aguantat tots aquells anys i vaig voler donar-li més segell Anita a la botiga”, afirma Álvarez.

Però, què és el segell Anita? Segons explica el seu objectiu és tenir la botiga plena d’objectes bonics, a un preu raonable i que, qualsevol que hi entri, sempre trobi quelcom que quedarà bé en algun racó de casa seva. Catifes viníliques, coixins, flors, mobiliari… “Tot a un preu assequible i que quan entris a casa el primer que diguis sigui que bonic m’ha quedat aquest raconet”, assegura Álvarez.

El Desvan Tarragona

El descans que va suposar la finalització de les obres del Mercat, s’ha vist esquitxat ara per una pandèmia mundial que l’ha obligat a baixar la persiana durant dos mesos. “Ha estat dur, però soc una afortunada per haver pogut tornar a obrir, que hi ha molts botiguers que ja no ho han pogut fer. He tingut molta sort”, afirma.

Part d’aquesta sort l’atribueix a la seva clientela fidel que des del primer moment van deixar-se caure per l’establiment per mostrar-li el seu suport. L’Anita explica que a casa l’havien mentalitzat per si la gent no entrava a la botiga, però de seguir va començar a entrar-hi clientela de sempre “per dir-te que se n’alegraven de veure’t i et compraven la tonteria del segle per demostrar-te el seu suport i ajudar-te. Això, inevitablement, et carrega les piles i t’ajuda a seguir endavant”.

Una clientela que amb el pas del temps va rejovenint,  ja que, segons explica, “els nostres avis feien una gran inversió per comprar-se una consola i els l’havia de durar tota la vida. La gent d’avui en dia prefereix gastar-se menys i anar canviant més sovint i això és possible perquè és fàcil trobar productes de qualitat a bon preu”.

El Desvan Tarragona

Botiguera innata, Anita Álvarez difícilment farà el salt a la venda en línia perquè si quelcom la caracteritza és la vocació de servei impossible de trobar a la xarxa. “El comerç fa que els carrers tinguin vida i comprar per internet mai serà tan divertit com anar a una botiga i que algú t’ajudi perquè casa teva quedi bonica”, conclou.

Text i fotografies: Laia Díaz

Aquest article forma part de la campanya ‘Som Comerç TGN’, que vol reforçar el vincle de la ciutadania amb el comerç de proximitat.

One thought:

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>