María José Mas: “El neurodesenvolupament no és només cosa de metges”

Impulsora de la neuropediatria a la demarcació, ha escrit diversos llibres divulgatius sobre neurologia infantil

María José Mas (Tarragona) és neuropediatra i ha estat impulsora d’aquesta especialitat mèdica a diferents centres sanitaris de la demarcació, com ara l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Pius de Valls i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

Quan va començar la carrera de Medicina, Mas tenia clar que volia ser metge de poble, com el seu avi. Amb tot, a mesura que va aprofundir en els seus estudis, es va adonar de l’interès que li suscitaven els temes relacionats amb la neurologia. “Has de tenir en compte que les patologies neurològiques poden representar fins a una quarta part de les consultes que es fan en l’àmbit de la pediatria”, constata.  

Autora del llibre La aventura del cerebro (Next Door Publishers, 2018), en què descriu el neurodesenvolupament d’un cervell sense interferències, Mas destaca la importància de propiciar ambients emocionals positius a l’hora de fomentar el creixement i el neurodesenvolupament de nadons, infants i adolescents. En aquest sentit s’ha demostrat que les mostres d’afecte, i fins i tot les carícies, representen “un estímul per al cervell”, i permeten, amb els seus efectes fisiològics i neurològics, que les persones es desenvolupin en unes millors condicions. Mas també esmenta un altre concepte clau en el neurodesenvolupament, el de la plasticitat cerebral, que possibilita l’aprenentatge i l’adaptació tant des de menuts com de més grans, i que “es pot potenciar”.

L’arribada de la pandèmia de la COVID-19 ha tingut conseqüències, tant per a la feina dels neuropediatres —amb la reducció de les visites presencials—, com per a la gestió del confinament per part de les famílies d’infants amb dificultats neurològiques. Entre els trastorns que detecten, amb més recurrència, els professionals de la neuropediatria, hi ha tots aquells relacionats el llenguatge, l’autisme i el TDAH, així com alguns casos, menys habituals, de discapacitat cognitiva i de trastorns motors.  

Mas es congratula perquè cada vegada hi ha una major conscienciació social respecte a les utilitats de l’estudi del neurodesenvolupament. “Conèixer en què consisteix el neurodesenvolupament no és cosa només de metges. És molt positiu que les famílies sàpiguen què cal esperar, des del punt de vista pedagògic, d’un nen a cada moment, i poder contribuir així al seu creixement i la seva salut”, explica. “La gent cada vegada és més conscient d’aquesta qüestió i s’informa millor”, hi afegeix.

Aquest setembre va sortir a la llum un altre llibre de Mas, intitulat El cerebro en su laberinto (Next Door Publishers, 2020), en què descriu com es produeix el neurodesenvolupament en persones amb trastorns neurològics. A banda de la seva activitat com a neuropediatra, Mas també és docent universitària i es dedica a la divulgació científica, amb la publicació de llibres i l’activitat del blog Neuronas en crecimiento, que va rebre el guardó Bitácoras 2016. “Sento que divulgar és un servei social, i per això m’hi implico”, assegura.

De ben segur que ens els pròxims anys continuarem descobrint detalls sobre el funcionament del nostre cervell i del nostre sistema nerviós en totes les edats de la vida. “Una de les parts positives de la ciència és que sempre es qüestiona les coses, i també es qüestiona a si mateixa”, conclou.

Text: Enric Garcia Jardí

Fotografies: Cedides

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>