Àngel Òdena, destacat baríton tarragoní, celebra el tercer any consecutiu d’organitzar una òpera, en aquesta ocasió de nou al Teatre Auditori del Camp de Mart de Tarragona. Així, els dies 28 i 30 de juny es podrà presenciar La Traviata en el marc del Festival Lírica-T. Òdena destaca la singularitat d’aquest escenari a nivell europeu: “Primer perquè l’espai del Camp de Mart és únic a escala europea. Tots els companys que han participat al·lucinen, estètica i acústicament, ja que funciona molt bé”.

Fomentar el turisme cultural

Amb l’objectiu de posar Tarragona al mapa de l’òpera, Òdena vol fomentar el turisme cultural: “Val la pena i crea un turisme cultural perquè vindrà gent de fora de Tarragona. A la llarga si es pot consolidar és un tema que té molt de recorregut”. Aquesta iniciativa no només atrau melòmans, sinó que també posiciona la ciutat com un punt de referència cultural, capaç de competir amb altres grans ciutats europees.

Òdena creu fermament en l’existència d’un públic per a l’òpera a la regió: “Quan es fa òpera a Reus o Tarragona sempre s’omple. Hi ha molta gent que va al Liceu, per exemple”. A més, espera atreure públic de Barcelona i turistes estrangers. La selecció de La Traviata no és casual: “És una òpera de les més importants i més interpretada de tota la història, segurament. Musicalment no té cap compàs de desperdici”. Aquesta obra mestra de Verdi ofereix una combinació perfecta de dramatisme i bellesa musical que segurament captivarà els espectadors.

Professionals del territori

L’aposta per professionals locals és una prioritat per a Òdena: “He apostat pels professionals del territori i primeres espases de l’òpera. Això és clau”. La producció compta amb l’Orquestra Camerata XXI Ciutat de Reus i un cor amateur de la zona, encapçalat pel reconegut director Miquel Massana, destacant la importància d’aprofitar el talent local. Això no només proporciona una plataforma per als artistes de la regió, sinó que també fomenta un sentiment de comunitat i orgull local.

Òdena subratlla la necessitat de potenciar la indústria cultural a la regió: “Si Reus i Tarragona poguessin tenir la pròpia orquestra i teatres dedicats a l’òpera seria genial”. Creu que aquesta iniciativa és un pas important per crear oportunitats professionals i promoure la música i la cultura a Tarragona. A més, destaca la importància de col·laborar amb institucions locals i obtenir suport tant del sector públic com del privat per garantir la sostenibilitat i l’èxit d’aquests projectes culturals.

En definitiva, Àngel Òdena busca consolidar Tarragona com una destinació clau per a l’òpera, aprofitant els recursos locals i oferint espectacles de primer nivell que atreguin tant residents com turistes. Amb aquesta visió, Òdena no només pretén també constribuir a la dinamització econòmica i turística de la ciutat. “Aquest projecte té el potencial de transformar Tarragona en un centre vibrant de la música lírica, creant un llegat durador per a les futures generacions”, expressa el baríton.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Cedides