Aquest dijous, 23 de maig, el col·loqui Pre Teta va reunir al Palau de Fires i Congressos de Tarragona tres destacades veus del moviment feminista: la politòloga, escriptora i activista feminista Nerea Barjola; l’advocada penalista, criminòloga i escriptora Carla Vall; i la periodista, activista feminista i escriptora Cristina Fallarás. Durant la jornada, van abordar temes essencials com el consentiment i el desig, la llibertat sexual, la revolució feminista i el valor del testimoni.

Reflexions sobre la violència sexual i el poder

Nerea Barjola, coneguda pel seu llibre Microfísica sexista del poder, va centrar el seu discurs en el mite del “terror sexual”, una narrativa que, segons ella, es construeix per dissuadir les dones d’ocupar l’espai públic. Basant-se en el cas d’Alcàsser, el qual ha tractat en diverses ocasions, Barjola va destacar com els relats de culpabilització de les víctimes perpetuen la responsabilitat en elles i no en els agressors. “Ara les dones parlen, però es necessita un context favorable”, va afirmar, subratllant la importància dels testimonis per conceptualitzar la història i les violències sexuals.

L’evolució legislativa i la lluita per la igualtat

Carla Vall, advocada de casos mediàtics com el de Jenni Hermoso, va parlar sobre l’evolució legislativa en matèria de violència sexual. Va remarcar els avenços assolits en les darreres dècades, però també va subratllar que encara queda molt per aconseguir una veritable igualtat. Vall va defensar la importància del consentiment afirmatiu amb el lema “el sí és sí” i va elogiar la tasca d’Irene Montero com a ministra d’Igualtat, tot i la manca de suport empàtic per part de Pedro Sánchez.

Les xarxes socials i la memòria col·lectiva

Cristina Fallarás va explorar com les xarxes socials han transformat les formes de comunicació, posant com a exemple el moviment Me Too i el seu propi hashtag #Cuéntalo, que va ajudar a visibilitzar a les xarxes el testimoni de dones agredides sexualment. Fallarás va reflexionar sobre com aquests espais oberts poden esdevenir zones de confrontació, a causa de les reaccions d’odi que sovint generen. Va comparar l’impacte actual de les xarxes amb la impremta del segle XV, que va marginar les dones de la difusió del saber, creant jerarquies tutelades per un relat heteropatriarcal. “Hem construït una memòria col·lectiva del dany rebut, i ara ens enfrontem a un retrocés”, va concloure.

Cap al Festival Teta

El col·loqui Pre Teta va ser el preludi perfecte per a la tercera edició del festival Teta, que se celebrarà els dies 31 de maig i 1 de juny al Camp de Mart de Tarragona. El festival, organitzat per la Conselleria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona, comptarà amb un ampli ventall d’activitats culturals, encapçalades per la cantautora andalusa María José Llergo. Altres activitats inclouen concerts, monòlegs, recitals de poesia, DJ’s, tallers i un arròs solidari a càrrec del xef amb Estrella Michelin Josep Moreno.

Les ponents del col·loqui, Barjola, Vall i Fallarás, es van mostrar molt satisfetes de participar per primera vegada juntes en aquesta iniciativa, ressaltant la importància de visibilitzar la desigualtat de gènere. “Ha estat una gran experiència”, va dir Barjola.

El festival Teta es consolida així com una cita anual essencial per la igualtat de la dona al Camp de Tarragona, un espai de reivindicació, cultura i reflexió col·lectiva.

Text i imatges: Ana Martínez