Aquest dissabte, 15 de juny, Tarragona acollirà el seu primer Pride sota el lema “L’Orgull és nostre”. Aquest esdeveniment, que durarà tot el dia, inclourà una àmplia gamma d’activitats i culminarà amb una marxa reivindicativa a partir de les 7 de la tarda i diverses actuacions musicals. L’objectiu principal del certamen és construir un sentiment comunitari i visibilitzar el col·lectiu LGTBIQ+.

Una fita històrica per Tarragona

Tot i que diverses entitats de Tarragona i de la comarca han organitzat marxes i reivindicacions pel Dia Internacional de l’Orgull LGBT, aquesta és la primera vegada que l’Ajuntament ha decidit fer créixer la festa per generar un major impacte social. José Mola, un dels organitzadors del Pride Tarragona, destaca que aquests esdeveniments “són importants per visibilitzar l’Orgull i reivindicar les persones del nostre col·lectiu”.

Creant comunitat a Tarragona

Mola aspira a aconseguir una fita històrica a la ciutat: “La voluntat és que tota la ciutat participi i s’ho faci seu. L’orgull és per sumar a totes les tarragonines i tarragonins”. Amb més de 10 anys d’experiència com a responsable de comunicació en entitats com Assexora’t, Gaispositius i l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya, Mola té una trajectòria notable en la defensa dels drets LGTBIQ+.

Després d’haver finalitzat un màster en Estudis LGTBIQ+ i d’haver viscut a Llatinoamèrica, Mola ha après la importància de la comunitat per sobre de la paraula col·lectiu. “Les sigles serveixen per donar visibilitat a lletres que havien quedat més invisibles”, comenta. No obstant això, subratlla que “les violències homofòbiques no són una competició” i que el més important és la unitat i el sentit de comunitat.

Mola destaca la importància de fer que l’Orgull sigui transversal i atractiu per a tothom. Creu que activistes, entitats i administracions estan treballant per aconseguir aquest objectiu i mostrar Tarragona com una ciutat diversa i oberta. “Volem que la festa de l’Orgull sigui transversal i que agradi a tothom. Si ho fem, és quan haurem aconseguit les nostres fites”, afirma.

Els avenços i els reptes pendents

L’autor del llibre Memorias de Shangay: 30 años de historia LGTBIQ+ de España remarca els avenços més importants, com la presència de referents LGTBIQ+ en plataformes audiovisuals i tecnològiques. També subratlla la importància de donar suport a les infàncies, especialment les trans, que són la part més vulnerable del col·lectiu i de la societat.

Per Mola, la memòria històrica del col·lectiu és essencial. “Mai hem d’oblidar el que van fer els que hi eren abans que nosaltres, ells van obrir el camí”, assegura. El Pride Tarragona serà “un esdeveniment festiu, però també cultural i pedagògic, amb un impacte social molt clar”.

Text i fotos: Josep Gallofré