La festa del Posa’t la Gorra! de Tarragona torna al centre neuràlgic de la ciutat per celebrar el vintè aniversari d’AFANOC Tarragona. Aquesta celebració, impulsada per l’Associació de Familiars i Amics Oncològics de Catalunya (AFANOC) i organitzada conjuntament amb la conselleria de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, tindrà lloc al Camp de Mart, a partir de les 10:15 hores d’aquest diumenge 16 de juny.

El coordinador d’AFANOC Tarragona, Jordi Rodríguez, ha destacat la importància de tornar a celebrar la festa al cor de la ciutat: “No hi ha millor forma de potenciar l’ADN tarragoní que organitzar la nostra festa en un lloc tan emblemàtic, per recuperar l’esperit inicial i refermar la sensibilització de la societat vers el càncer infantil”.

Una jornada plena d’actes

L’animació de la Bandarra Street Orkestra donarà el tret de sortida a l’acte, seguit per les actuacions del grup d’animació infantil Rikus, i les cants d’Eufòria Alèxia Pascual i la Mariona Escoda. També hi participaran la colla castellera dels Xiquets del Serrallo i l’artista tarragoní Lluís Jiménez. A més de les actuacions, es realitzaran una dotzena de tallers per als més petits, a càrrec d’entitats i associacions del territori. El moment institucional de la festa serà a les 12.30 hores amb la lectura del manifest a càrrec d’una família que ha viscut la realitat de la malaltia, juntament amb la junta d’AFANOC i els representants institucionals.

“La nostra idea sempre és la d’una jornada festiva que, des d’un punt de vista lúdic, reivindiqui, sensibilitzi i permeti la captació d’ingressos per a les famílies amb fills i filles que pateixen càncer infantil. És el nostre gran dia amb la venda de la gorra solidària”, ha explicat Rodríguez. La compra d’aquesta gorra, al preu de 8 euros, donarà accés a la festa. La gorra solidària d’enguany ha estat dissenyada per l’artista brasilera Tarsila Schubert.

Rodríguez ha detallat que la gorra d’aquest any proposa “un canvi de mirada davant del càncer infantil”. El disseny inclou un ull central que simbolitza “la proposta d’una mirada en altres aspectes més enllà de la malaltia i en la complicitat del nen amb el seu dia a dia”. “Els nens tenen unes arrels que es mantenen intactes, com les ganes de jugar, d’estudiar i divertir-se, i aquí és on se centra AFANOC. No volem veure l’infant com un malalt, sinó com un jove més que ha de superar unes circumstàncies adverses”, ha comentat.

Visibilitzar la realitat dels nens i nenes amb càncer infantil

L’objectiu de la campanya Posa’t la Gorra! és donar a conèixer la realitat dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies, i recaptar fons per mantenir els serveis que AFANOC els ofereix gratuïtament, així com per donar continuïtat a la Casa dels Xuklis. Aquesta casa, situada a Barcelona, proporciona un recurs temporal per a les famílies que s’han de desplaçar als hospitals de referència perquè els seus fills rebin tractament. Rodríguez ha afirmat que la Casa dels Xuklis “és el cor d’AFANOC, és allà on es viu el dia a dia del teu fill mentre supera la malaltia i es viu la realitat del tractament”.

Aquest 2024, AFANOC Tarragona compleix 20 anys. Dues dècades que han permès professionalitzar l’entitat. Rodríguez recorda que tot va començar amb una família implicada que oferia serveis d’orientació per als tràmits d’ajudes. Amb el temps, van sorgir altres necessitats com l’acompanyament emocional i social. Avui dia, quatre professionals treballen a l’entitat des de vessants social, educatiu, emocional i comunicatiu. A més, els voluntaris, segons Jordi, “són els que fan possibles moltes iniciatives, com és el cas del Posa’t la Gorra d’aquest diumenge”.

Jordi Rodríguez ha volgut agrair el suport de la societat a AFANOC Tarragona: “La festa també serveix per donar les gràcies a totes les persones que ens han donat suport, les que han decidit fer quelcom per l’entitat. L’única forma de tirar endavant per nosaltres és la implicació de la gent que ha fet possible que continuem treballant des de fa vint anys”, ha conclòs el coordinador de l’associació tarragonina.

Text: Josep Gallofré

Imatges: AFANOC