Tarragona convida a gaudir aquests mesos de més calor de la lectura i l’oralitat amb el cicle ‘Norai, històries a la fresca’. La iniciativa es desenvolupa des del maig fins al mes d’agost en quatre sessions, una cada mes, i en quatre llocs diferents: Torreforta, el Serrallo, Sant Salvador i al Camp de Mart.

El programa NORAI, organitzat per la conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, compta amb el suport del departament de Filologia Catalana de la URV a través de l’Arxiu del Folklore, i amb la mentoria d’Agus Ferré, Rat Cebrián i Ferran Aixalà, encarregats de formar a la dotzena de contaires que hi participen en aquesta primera edició del cicle.

Transmetre valors de l’oralitat, coneixement i tradicions

En un entorn on regnen les noves tecnologies i les xarxes socials, precisament Rat Cebrián, contacontes tarragonina, destaca la importància de transmetre els valors de l’oralitat, coneixement i tradicions: “En un món que tendeix a l’individualisme, i va cap a una relació intensa de la persona amb el seu aparell mòbil, i on les relacions humanes es basen, sobretot, en una comunicació digital, és molt necessari a proposta com ‘Norai’ per revertir -en la mesura del possible- aquesta situació.”

Per Cebrián, no fa tants anys “compartir temps i narració unia i transmetia coneixement, feia tribu. En el món actual, i ni que no ho sembli, encara tenim aquest interès per qui ens pot explicar, de viva veu, davant nostre, algú altre, però sembla que no hi pensem, que ja no és tan interessant, perquè la immediatesa i la comoditat de les pantalles és, aparentment, més atractiva.” A més, afegeix que es tracta de “dues experiències diferents i que poden conviure perfectament. Cal només ser-ne conscients i fomentar la comunicació humana rica, directa i conscient. No és fàcil, però és cada dia més necessari.”

Mantenir viva la memòria i la història

Per la seva banda, Bartomeu Navarro, cap de secció de Biblioteques i Lletres al departament de Cultura de l’Ajuntament, explica que ‘Norai’ “ens permet mantenir viva la nostra memòria i la nostra història, tant a escala individual com sobretot col·lectiva. Al cap i a la fi, explicar i escoltar històries també és una molt bona manera de fomentar l’interès per la lectura.”

Durant la iniciativa, es parla d’històries per a totes les edats. Les temàtiques estan relacionades amb el lloc d’origen de les persones que hi participen. “Ens trobem des d’històries personals i de vida fins a d’altres populars i tradicionals”, detalla Navarro.

Formació de contaires

Abans de començar el cicle, però, s’han hagut de formar els dotze contaires que formen part de la primera edició del cicle. Han passat per les mans de dues persones expertes que els han format en expressió corporal i oral. El clown i guionista Ferran Aixalà va treballar la part corporal i Rat Cebrián va explicar com narrar les històries en públic perquè funcionin. Van ser dues sessions de 3 hores aproximadament, amb dinàmiques participatives. “La veritat és que ho han agraït moltíssim i els ha agradat”, explica Bartomeu Navarro.

Rat Cebrián va fer una de les sessions que es van oferir als contaires. Durant les tres hores que van ser plegats, van analitzar la riquesa de la literatura i, en concret, de la infantil, amb els seus recursos i peculiaritats. “Amb les persones que hi van assistir vam poder desgranar també tot allò que un contaire ha de tenir en compte abans, durant i després de la sessió”, comenta. Així, l’alumnat va poder fer-se conscient de la quantitat d’aspectes que cal tenir en compte si volem fer de la narració oral una pràctica rica i rigorosa. I cal afegir un altre aspecte: el plaer. “És bàsic tant per a un narrador com per a un oient, si l’experiència ha estat positiva, serà molt possible que hi hagi una segona vivència i més, i això és el que perseguim.”

Il·lustracions en directe

A més, les històries que conformen aquesta primera edició del ‘Norai’ són il·lustrades en directe per il·lustradors tarragonins com NApi o Octavius entre d’altres, membres tots ells de l’Associació d’Il·lustradors de Tarragona. Navarro argumenta que “les històries i les imatges sempre han anat de bracet. Una part reforça l’altra, des de les pintures rupestres fins avui. Llavors, què millor que poder escoltar una història que es va dibuixant en temps real”, expressa.

Per Navarro, ‘Norai, històries a la fresca’ també és una forma de socialitzar-se, ja que, considera, “la cultura també és socialitzar-nos. Sentir-nos escoltats vol dir que ens han tingut en compte, que ens sentim reconeguts, i això a tothom li agrada”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Ajuntament de Tarragona