Inventari d’art urbà

Shikuarat significa vist en albanès. Es tracta del vist que apareix en frases com: Ei, has vist el mural que han pintat a la Rambla Vella?” D’aquesta manera, naixia l’estiu de 2012 el blog de Darío Cobacho i Pol Masip, dos joves tarragonins, companys de batxillerat artístic a l’Institut Martí Franquès, que van adaptar el model de blogs com Escrito en la paret o Street Art Utopia. L’objectiu era clar: inventariar totes les mostres d’art urbà de la ciutat de Tarragona. En un any i mig ja n’han documentat un centenar llarg i ara ofereixen un resum del projecte en una exposició que es pot veure fins al dia 11 de març a l’Espai Jove Kesse.

Alienígenes que conquereixen les escales del passeig de les Palmeres, gatets eterns enfilats als murs del carrer Zamenhoff, parelles de ballarins que inunden la Part Alta… La ciutat està plena de petits tresors i en el blog els trobem fotografiats acompanyats d’una fitxa informativa amb explicacions sobre l’autoria, la localització, la tècnica artística i l’estat de conservació. “En la majoria de casos són intervencions petites amb predomini de l’stencil, la plantilla. A diferència d’altres llocs, per exemple, hi ha poc cartellisme“, explica Masip. Algunes d’aquestes actuacions passen desaparcebudes als ulls més despistats. Altres, com els Pilon’s Parade del carrer Comte, s’han convertit gairebé en una atracció turística.

Continua llegint

Llegendes col·laboratives

A l’escala amb els veïns, al camp de colònies, en un xat per Internet… Qui més qui menys ha explicat llegendes urbanes en més d’una ocasió. Des de la clàssica noia de la corba a incidents amb personatges moderns com Ricky Martin. Tothom sap que són falses, però, tanmateix, tothom assegura conèixer algú que n’ha viscut alguna en primera persona. Aquesta tardor la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, la Biblioteca Pública i l’Escola de Lletres han unit esforços per, basant-se en aquests rumors, posar en marxa el cicle Llegendes Urbanes. La Ciutat a Cau d’Orella, que ara arriba a un dels seus punts culminants amb una Nit de llegendes oberta a tota la ciutat.

Aquest divendres 30 de novembre a la nit l’Espai Jove Kesse, punt de referència de l’activitat juvenil de la ciutat, acollirà un itinerari de llegendes a càrrec dels alumnes de l’Escola de Lletres i els integrants dels grups Tornavís i Crazydancers. Literatura, teatre i hip-hop, respectivament, per explicar històries a mig camí entre la tradició oral i la imaginació. .

Continua llegint