Una dotzena de cultures via mòbil

“Marenkalma? Quins noms tan estranys que es posen!”, exclamava, estranyada, una dona des del fons del Cafè Metropol. Probablement era l’única que no coneixia tots els protagonistes de l’acte. Perquè, siguem francs, els usuaris d’Instagram acostumen a estar enganxats a aquesta xarxa social, que defensen a capa i espasa. De fet, hi estan enganxats com la majoria de gent amb les seves respectives aficions. Passa que la seva és compartir fotografies en un club amb més de 300 milions d’usuaris arreu del món, que té una gran repercussió mediàtica i que, en molts casos, fomenta valors artístics. Per aquests motius, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha fet una aposta per tenir una presència important a aquesta xarxa, tot fomentant, per exemple, iniciatives com El Fotògraf Convidat, que ahir va cloure un any intens inaugurant una exposició resum a la Rambla Nova.

La idea d’El Fotògraf Convidat és ben senzilla: oferir a un fotògraf de la ciutat, que estigui present en aquesta xarxa social, la possibilitat de compartir la seva visió de la cultura mitjançant cinc fotografies que es pengen cada mes a les xarxes socials municipals. La iniciativa va començar l’any 2013 però ha estat aquest 2014 quan s’ha consolidat plenament. En total, 60 fotografies. I, com a prova del talent dels artistes, fugint dels tòpics d’Instagram: sense abús dels filtres, sense fotos de gats, sense imatges de peus, sense postes de sol… Bé, alguna posta de sol sí que hem vist, però sempre justificada!

Continua llegint

“A l’Àfrica has de ser un observador, aprendre de la gent amb admiració i minimitzar el teu impacte”

Va néixer al Perelló, viu a Tarragona des de fa molts anys, però Albert Farnós (1970) té permanentment el cor a l’Àfrica. Després d’un primer viatge fa poc més de deu anys hi ha tornat en moltíssimes ocasions, la majoria amb la fotografia, l’altra de les seves passions, com a pretext. Les seves instantànies africanes no són només contemplatives, sinó que ha conviscut amb pobles, tribus i comunitats per retratar el seu dia a dia i els seus costums. L’Àfrica serà, precisament, el denominador comú de les imatges que ens oferirà aquest novembre com a Fotògraf Convidat de Tarragona Cultura.

Durant molts anys t’has dedicat a fer fotografies a l’Àfrica en projectes de cooperació internacional. Què t’agrada d’aquesta feina?

És una fórmula que durant molt de temps m’ha permès ajuntar dues de les meves passions, viatjar i la fotografia. I aquesta passió per l’Àfrica em ve d’un primer viatge que hi vaig fer fa temps, on em vaig interessar pel tema dels esclaus. A partir d’aquí em vaig sentir molt atret per la seva cultura, especialment per la dels països de l’Àfrica de l’oest.

Continua llegint