Home apassionat, historiador metòdic i alcalde compromès

Va ser l’alcalde del restabliment de la democràcia, però també un historiador incansable i un enamorat dels escacs i l’atletisme, sempre acompanyat de la seva pipa eterna. Totes les facetes de Josep Maria Recasens, que aquest juny fa un any que va morir, queden recollides en l’exposició “Passió per la ciutat”, que s’inaugura aquest dimarts a l’Antic Ajuntament.

Mitjançant una desena de panells explicatius i diferents vitrines, es rescaten fotografies, objectes i documents per il·lustrar les tres facetes en què s’ha dividit l’exposició: l’home, l’historiador i l’alcalde. Tres vessants que es barregen i sense les quals no es pot entendre la dimensió global d’un personatge clau en la història recent de la ciutat. La seva tasca va ser reconeguda l’any 2009 amb l’atorgament del títol de Fill Predilecte de la Ciutat de Tarragona i, dos anys més tard, amb la investidura de Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili.

Continua llegint

Un segle i mig d’història de Tarragona a només un clic

La Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona es troba tancada des d’aquest dilluns per preparar el seu trasllat al juliol a les instal·lacions de L’Arxiu, a la Tabacalera. Però l’activitat no s’atura completament. Aquests dies d’impàs ofereixen una bona oportunitat per descobrir el completíssim fons de premsa digitalitzada disponible a la seva pàgina web, amb exemplars de 60 capçaleres diferents publicades entre 1808 i 1966. En total, 271.668 pàgines. Un segle i mig d’història de Tarragona a només un sol clic.

L’any 2010, coincidint amb el 25è aniversari de l’equipament, l’Hemeroteca va començar a penjar les primeres sèries de diaris, un procés que de mica en mica continua fins als nostres dies. “Vam començar per allò més consultat i pel que podia estar en més mal estat“, explica Elena Virgili, directora del centre. Avui, la pàgina web rep una mitjana de mil consultes cada mes. “Hem passat de tenir usuaris de la ciutat o rodalies a tenir-ne per tot el món“, afegeix.

Continua llegint