La Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona es troba tancada des d’aquest dilluns per preparar el seu trasllat al juliol a les instal·lacions de L’Arxiu, a la Tabacalera. Però l’activitat no s’atura completament. Aquests dies d’impàs ofereixen una bona oportunitat per descobrir el completíssim fons de premsa digitalitzada disponible a la seva pàgina web, amb exemplars de 60 capçaleres diferents publicades entre 1808 i 1966. En total, 271.668 pàgines. Un segle i mig d’història de Tarragona a només un sol clic.

L’any 2010, coincidint amb el 25è aniversari de l’equipament, l’Hemeroteca va començar a penjar les primeres sèries de diaris, un procés que de mica en mica continua fins als nostres dies. “Vam començar per allò més consultat i pel que podia estar en més mal estat“, explica Elena Virgili, directora del centre. Avui, la pàgina web rep una mitjana de mil consultes cada mes. “Hem passat de tenir usuaris de la ciutat o rodalies a tenir-ne per tot el món“, afegeix.

Entre aquest centenar de pàgines, s’hi pot trobar el primer número del Diario de Tarragona, publicat el dia 1 de novembre de 1808. El rotatiu obria edició informant de la missa de Tots Sants que se celebrava aquella mateixa tarda a l’Hospital de Santa Tecla. La col·lecció del rotatiu de referència de la ciutat es pot consultar completa, fins i tot els exemplars publicats dels anys 1937 i 38, que no es poden consultar en paper a l’Hemeroteca perquè encara es troben a l’Arxiu de Salamanca.

De tot aquest maremàgnum de diaris, Elena Virgili recomana especialment submergir-se en la consulta de les múltiples capçaleres que es publicaven a la ciutat durant la Segona República: “eren anys d’una activitat política frenètica i els diaris eren, majoritàriament, canals de difusió de cada partit. A més, els diaris es fusionaven amb d’altres o es dividien d’acord amb els canvis de les sigles polítiques“, raona.

Portada de l'apartat de premsa digitalitzada de la pàgina web de la Biblioteca Hemeroteca Municipal

Molts continuaran preferint el paper, ja sigui per costum, per comoditat o per la facilitat de lectura, però és innegable que la cerca per Internet també ofereix alguns avantatges, més enllà de la possibilitat de consulta des de casa i sense dependència d’horaris. “La possibilitat de buscar per paraula és una de les opcions que més agraeixen els investigadors. Si avui en dia ja és possible que se t’escapi alguna cosa, imagina’t amb els diaris del segle XIX, que no tenien tiulars!“, explica Virgili.

L’oferta de la premsa digitalitzada s’afegeix a d’altres continguts que també es troben disponibles a la mateixa pàgina web de la Biblioteca Hemeroteca Municipal. És el cas, per exemple, dels reculls de cartells de Santa Tecla o Setmana Santa, així com els dos llibres sobre els bombardejos i la Guerra Civil a Tarragona publicats per Lluís de Salvador.

> Accés a la premsa digitalitzada al web de la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

Jordi Suriñach