Subratllant 5 propostes de Tarraco Viva

“Si la història s’ensenyés com a relats, ningú no l’oblidaria.” Aquesta frase, tan brillant, de Rudyard Kipling encapçala la filosofia i la manera de fer dels organitzadors de Tarraco Viva, un festival que, des de fa divuit anys, no para d’explicar-nos històries sobre la vida quotidiana, la cultura, la religió, l’estratègia militar i la política dels romans. I és que, quan el passat es narra i, a través de la narració, hi deixem entrar l’emoció i les passions, de cop i volta deixa d’estar tan lluny i desapareix l’abisme que els discursos sovint avorrits dels llibres de text estableixen entre els nostres avantpassats i nosaltres.

La recreació històrica és una de les millors metodologies que tenim per humanitzar i apropar aquesta aparent llunyania i és per això que Tarraco Viva hi ha apostat fermament des de sempre; per la recreació històrica i també per la vivència directa, a través de la participació dels espectadors en tallers, jocs i altres formats d’actes. En aquest article, compartim amb vosaltres 5 propostes d’aquest tipus, perquè volem que “sentiu” en primera persona la història que ens ha configurat i que enguany se centra, principalment, en la relació entre les civilitzacions egípcia i romana, que van conviure en un Mediterrani esplendorós.

Continua llegint

Cinc tastets de Tarraco Viva

Allò que molts de nosaltres probablement coneixem millor de Tarraco Viva són els espectacles de gladiadors que tenen lloc cada any a l’Amfiteatre i les recreacions històriques que omplen els jardins del Camp de Mart. El Festival romà de Tarragona, però, precisament es caracteritza per incloure tant aquestes propostes dirigides a un gran públic com actes d’interès per a especialistes, i també perles de petit format que, essent totalment assequibles per a un públic encuriosit, compleixen amb la premissa de la divulgació rigorosa però des d’un punt de vista més íntim i emocional, apel·lant a les històries d’alguns protagonistes del moment i apropant-nos les tècniques artístiques i lúdiques mitjançant la pràctica directa.

Fora de la intenció de recollir els imperdibles de Tarraco Viva, avui hem triat 5 propostes que creiem que podeu tenir ben en compte si voleu viure un Festival més polièdric. I, per fer-ho, ens hem basat ens els 5 blocs temàtics que l’estructuren: el polític, el militar, el cultural, el religiós i el de la vida quotidiana. Així, doncs, ara que comencen els dies més intensos d’aquest esdeveniment i que tenim un cap de setmana ple de possibilitats, us descrivim una activitat de cada eix, perquè pugueu fer un tastet dels diversos àmbits de la Tàrraco romana.

Continua llegint