Propaganda a peu de mar

És la primera vegada que visiteu Tàrraco i quan el vostre vaixell atraca us trobeu amb una activitat frenètica al port. Centenars de persones entren i surten dels magatzems movent mercaderies d’un costat a un altre. La sensació és de caos però tothom sembla saber quin és el seu paper. Us dirigiu cap al Fòrum provincial i, pujant, quan encara no heu abandonat del tot el recinte portuari, us topeu amb una font monumental. Encara no heu vist de prop els temples i els grans recintes de Tàrraco, dels quals n’heu llegit meravelles i ja quedeu impressionants pel poder que traspua la capital de la província Hispània Citerior a cadascun dels seus racons.

Avui han passat molts segles des de l’arribada a Tàrraco d’aquest visitant imaginari. La ciutat ha guanyat molts metres al mar i el port continua sent un espai de gran activitat però ara és un recinte tancat, gairebé aïllat de la ciutat. La font monumental, al costat de les Cent Escales, hi continua sent, tot i que només se’n conserven unes restes i, lògicament, ja no en brolla aigua. Una intervenció arqueològica ha permès recuperar-la, conjuntament amb les restes d’altres edificacions, i actualment s’està arranjant la zona per millorar-ne la visita.

Continua llegint

Imma Teixell: “L’arqueologia no és només el pic i la pala”

Confessa que s’ha topat amb algun despistat pels voltants de la Catedral buscant el Temple d’August. No el trobarà. Està amagat sota les entranyes de la Catedral de Tarragona, que oculta en les seves profunditats una de les construccions més espectaculars de l’antiga Tàrraco, un temple de culte imperial de grans dimensions que dominava el perfil de la ciutat. L’Imma Teixell és una de les poques afortunades que l’ha vist, encara que en siguin els fonaments. De fet, l’ha descobert.

L’Imma Teixell, arqueòloga municipal de l’Ajuntament de Tarragona, forma part, amb els també arqueòlegs Andreu Muñoz i Josep Maria Macias, de l’equip que durant anys ha dirigit les excavacions de la Catedral de Tarragona. Fa pocs dies tots tres van presentar el llibre Praesidium, Templum et Ecclesia, una obra en què també han col·laborat Antonio Peña i Miriam Ramon que, de fet, és el catàleg d’una exposició homònima celebrada l’any passat i que ha tornat a posar d’actualitat una troballa especialment rellevant.

Continua llegint