Pastorets en clau tarragonina

Logotip del 'Fet a Tarragona'La Casa de la Festa com a local d’assaig. Quatre homes interpreten, exclamen, criden i corren per un espai ample i net d’obstacles. Som en el quadre segon –l’entrada de Satanàs- d’una obra única i singular: els Pastorets de Tarragona que, per quinzè any consecutiu, representarà la companyia La Golfa al Teatre Metropol.

Enguany, Jordi Gómez fa de Rovelló, Jordi Salvadó assumeix el paper de Lluquet, Joan Sànchez s’encarrega de Llucifer i Josep Maria Tuset fa de Satanàs. Els observa atentament el director, Ferran Vidilla, que va fent comentaris i anotacions per afinar l’espectacle. La feina va començar fa un parell de mesos i culmina aquest dilluns amb un assaig general.

Continua llegint

D’alumnes aplicats a ferotges diables

És el curs 1982-83 i ens situem a l’aula de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona, on l’aleshores professor Josep Bargalló imparteix Literatura Catalana a tercer de BUP. Durant el curs els alumnes analitzen diferents obres, fins que topen amb La família dels Garrigas, la novel·la de Pin i Soler que inclou el cèlebre capítol que fa una vívida descripció de les festes de Santa Tecla de mitjan segle XIX. Fruit d’aquella lectura, dos joves estudiants, Jordi Bertran i Pep Blay, fan un petit inventari dels balls parlats de la festa major tarragonina. Aquell treball va ser, en certa manera, la guspira que va permetre la recuperació del Ball de Diables de Tarragona, efemèride de la qual es compleixen 30 anys.

Van confluir diferents escenaris“, matisa Bertran. “La ciutat vivia una gran efervescència, Santa Tecla ja anava guanyant protagonisme i, fins i tot, l’any 1980 va acollir el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Fins que l’any 1983 un grup ens desplacem a Vilafranca del Penedès per veure les Festes de Sant Fèlix i allí es concreta la proposta de recuperar el Ball de Diables“, afegeix. Començava aleshores un any intensíssim.

Continua llegint