Una dotzena de cultures via mòbil

“Marenkalma? Quins noms tan estranys que es posen!”, exclamava, estranyada, una dona des del fons del Cafè Metropol. Probablement era l’única que no coneixia tots els protagonistes de l’acte. Perquè, siguem francs, els usuaris d’Instagram acostumen a estar enganxats a aquesta xarxa social, que defensen a capa i espasa. De fet, hi estan enganxats com la majoria de gent amb les seves respectives aficions. Passa que la seva és compartir fotografies en un club amb més de 300 milions d’usuaris arreu del món, que té una gran repercussió mediàtica i que, en molts casos, fomenta valors artístics. Per aquests motius, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha fet una aposta per tenir una presència important a aquesta xarxa, tot fomentant, per exemple, iniciatives com El Fotògraf Convidat, que ahir va cloure un any intens inaugurant una exposició resum a la Rambla Nova.

La idea d’El Fotògraf Convidat és ben senzilla: oferir a un fotògraf de la ciutat, que estigui present en aquesta xarxa social, la possibilitat de compartir la seva visió de la cultura mitjançant cinc fotografies que es pengen cada mes a les xarxes socials municipals. La iniciativa va començar l’any 2013 però ha estat aquest 2014 quan s’ha consolidat plenament. En total, 60 fotografies. I, com a prova del talent dels artistes, fugint dels tòpics d’Instagram: sense abús dels filtres, sense fotos de gats, sense imatges de peus, sense postes de sol… Bé, alguna posta de sol sí que hem vist, però sempre justificada!

Continua llegint

“Instagram ha generat noves idees a la meva ment i m’ha creat un nou perfil fotogràfic”

Laura Rodríguez s’autodefineix com un cul inquiet i es mostra entusiasmada per aprendre coses noves. És professora de música en un institut, però també és filòloga i fotògrafa. Aquest setembre, un mes festiu per excel·lència a la ciutat, ha acceptat el repte de convertir-se en la Fotògrafa Convidada de Tarragona Cultura i ens ensenyarà la seva particular visió d’un àmbit que l’apassiona: la cultura popular. Abans de descobrir, però, què ens vol ensenyar, hem volgut descobrir una mica més qui és la @castafioredixit d’Instagram.

Quan comença la teva relació amb el món de la fotografia?

Quan vaig fer la primera comunió em van regalar una càmera Nikon, una analògica prehistòrica que encara conservo i que ara estic intentant recuperar. Va ser llavors quan vaig començar a disparar. Després em vaig passar al sistema digital i ara estic tornant una mica als orígens fent alguns treballs amb analògic. Va ser també gràcies a la fotografia quan fa un parell d’anys vaig descobrir que existia Instagram.

Continua llegint