Històries del Carnaval: Joan Cavallé

“Entre 1982 i 1985 la meva visió particular del Carnaval venia condicionada pel fet que jo estudiava a l’Escola Municipal d’Art Dramàtic Josep Yxart (EMAD), la qual tenia un paper estructural en la festa. D’una banda, els alumnes de l’escola constituïen el seguici del Rei Carnestoltes i la seva Concubina. D’altra banda, al Saló de Plens de l’Ajuntament tenia lloc el Judici del Rei Carnestoltes, també a càrrec d’alumnes de l’escola, dirigits per Pere Salabert, un dels seus directors. De totes dues coses n’hi ha múltiples testimonis fotogràfics.

Continua llegint

Poetes: un local inoblidable

Agafa aire, sospira i comenta amb veure baixa “A veure què han fet amb Poetes” mentre entra a la sala amb pas decidit. Poetes és el Cafè Poetes, el local de la Part Alta que va animar i sacsejar la nit tarragonina durant 25 anys. La sala és el Tinglado 1 del Moll de Costa, que fins al 19 de gener acull l’exposició que recorda la petjada d’aquest mític espai. I el nostre protagonista és Joaquim Martín, copropietari amb Toni Torrell d’aquest cafè especialment actiu en l’àmbit cultural. Des del seu seu tancament, ara fa justament deu anys, Martín ha volgut aïllar-se una mica dels records de tota aquella època. Una hora i mitja després admet mostrar-se satisfet “perquè el llegat de Poetes torna a estar viu“. L’hem acompanyat en la visita a l’exposició.

El gruix de la mostra el conformen 45 obres d’art del fons d’art de Poetes. Són quadres i escultures d’artistes que havien exposat al local. “El Toni és pintor i coneixia gent de cercles artístics. Ja des del primer dia nosaltres acollíem exposicions. Ho organitzàvem tot, fèiem la producció i la comunicació si era necessari. Només demanàvem una contrapartida: quedar-nos amb una de les obres exposades“. D’aquesta manera els responsables de Poetes van conformar un fons d’art de 188 obres de 105 autors, cedit al 2011 al Museu d’Història de la ciutat.

Continua llegint