“Per parlar de castells s’ha de ser tan rigorós com en qualsevol altre tipus d’informació”

La periodista Raquel Sans (Valls, 1980) és, des de fa anys, una de les veus més autoritzades del periodisme casteller. Tarragonina d’adopció des de fa molts anys, des de fa unes temporades ha penjat la faixa de la Colla Joves Xiquets de Valls per centrar-se exclusivament en la seva activitat professional al programa Quarts de Nou de Televisió de Catalunya. Testimoni privilegiat de l’excepcional moment casteller que es viu a la ciutat, parlem amb ella de castells, periodisme casteller i de les imminents festes de Santa Tecla. Raquel Sans serà, a més, la protagonista del proper número del butlletí Fan de TGN.

Vallenca de naixement i tarragonina d’adopció, coneixes perfectament el fet casteller de les dues localitats. Quines diferències hi ha?

Diferències cada cop n’hi ha menys. Segurament la principal respon a una qüestió quantitativa, ja que a Valls el perfil del casteller continua molt vinculat a determinades nissagues. Si tens un cognom acostumes a pertànyer a una colla o una altra, mentre que a Tarragona això passa en una proporció més petita. D’altra banda, a Tarragona és segurament on s’ha notat més l’actual posada en valor del món casteller, fet que fa que s’hagi sumat un important gruix de gent jove amb un pes important a les agrupacions. Pel que fa a similituds, la recent aposta de Tarragona pel fet casteller la situa més a prop de l’aposta tradicional que Valls ha fet per als seus castellers.

Continua llegint

Aire fresc a la bibliografia castellera

Una introducció actualitzada i ben presentada dels més de 200 anys d’història del món casteller. Això és el que ofereix el llibre-nadala Castells, la publicació amb què cada any la Fundació Lluís Carulla felicita les festes i que la setmana passada es va presentar a Tarragona, en un acte emmarcat en la Biennal del Concurs de Castells.

La bibliografia castellera és cada vegada més extensa, però majoritàriament està formada per llibres d’història de les colles o d’història dels castells en una localitat concreta i en molts casos estan exclusivament adreçats als amants de la castellística. El mèrit de Castells és que amb una vuitantena de pàgines ofereix una visió de conjunt completa i atractiva, que servirà de magnífica carta de presentació per al neòfit, però que també satisfarà els castellers més exigents.

Continua llegint