Llindars cap a la creativitat

Ens trobem a l’estudi que la Carmen Andrés té al carrer Misser Nogués. Fa trenta anys, quan la Part Alta era un barri molt diferent al que és avui en dia, ella ja pintava i esculpia en el seu espaiós taller. Altres artistes van traslladar-se a la mateixa zona fins que, amb el pas del temps, el barri vell es va convertir en el principal cau de talent de la ciutat. Imitant iniciatives similars que funcionaven a Barcelona o París, van posar-se d’acord per mostrar conjuntament la seva obra. Aquell 2005 avui ja queda molt llunyà, i del 6 al 14 de setembre els Tallers Oberts de la Part Alta arriben a la novena edició.

Reconeguem-ho. Afortunadament de tant en tant els sentits encara vencen les presses i quan passem per la Part Alta ens sentim atrets per la feina dels homes i dones que pinten, il·lustren, dissenyen, fotografien o modelen en els seus temptadors espais. Des del carrer discretament estirem el cap per tafanejar aquelles obres estimulants, cridaneres o, simplement, boniques, amb l’esperança de no destorbar i no ser vistos.

Continua llegint

“La cultura no entén d’edats ni sexes ni ideologies polítiques”

La dissenyadora i estilista Lola Figuerola i l’artista visual Rosa Ciurana formen part de l’associació Tallers 03, que agrupa bona part del talent creatiu de la Part Alta de Tarragona. La Rosa fa una pila d’anys que va obrir el taller al número 4 del carrer Merceria, un espai de treball que, gràcies a la seva voluntat, lluita i perseverança, s’ha convertit en un punt de trobada de creadors, en un espai de dinamització cultural de les arts visuals molt actiu a la ciutat. La Rosa combina la seva tasca artística amb la feina de gestió cultural al capdavant de Tallers 03; la Lola fa poc temps que comparteix amb ella un dels espais d’aquest taller del c. Merceria. Ens hem endinsat en el dia a dia d’aquestes creadores per conèixer més detalls sobre la seva obra, la seva manera de treballar i d’entendre la cultura.

Com definiries el teu treball artístic?

Lola Figuerola: El definiria detallista, innovador i comunicatiu.

Rosa Ciurana: Recerca artística inspirada en la ciència. Actualment estic en dos projectes. El primer té a veure amb el genoma i les cèl·lules mare i el desenvolupo a través dels científics del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El segon està relacionat amb l’astrofísica a partir del llibre del doctor José Trigo Rodríguez Las raíces cósmicas de la vida. Són dos conceptes molt diferents, però al mateix temps igualment relacionats amb la creació de vida i molt semblants en formes, estructures i finalitat.

Continua llegint