Aire fresc a la bibliografia castellera

Una introducció actualitzada i ben presentada dels més de 200 anys d’història del món casteller. Això és el que ofereix el llibre-nadala Castells, la publicació amb què cada any la Fundació Lluís Carulla felicita les festes i que la setmana passada es va presentar a Tarragona, en un acte emmarcat en la Biennal del Concurs de Castells.

La bibliografia castellera és cada vegada més extensa, però majoritàriament està formada per llibres d’història de les colles o d’història dels castells en una localitat concreta i en molts casos estan exclusivament adreçats als amants de la castellística. El mèrit de Castells és que amb una vuitantena de pàgines ofereix una visió de conjunt completa i atractiva, que servirà de magnífica carta de presentació per al neòfit, però que també satisfarà els castellers més exigents.

Continua llegint

“Tarragona i l’Alguer sem gemel·los”

L’any 1959 el fotògraf i historiador Pere Català i Roca va ser el primer, a través d’un article a la revista Destino, de promoure l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer, basant-se en criteris lingüístics, històrics i paisatgístics. La proposta va fructificar l’any 1972 i, actualment, les relacions entre ambdues poblacions són més estretes que mai. Per aquest motiu la recent Associació els Amics de l’Alguer de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona han organitzat un seguit d’actes per celebrar el 40è aniversari de l’agermanament.

Entre els actes programats en destaca la jornada “Coneguem l’Alguer i l’alguerès“, que tindrà lloc el 18 de maig. Durant tot el dia es faran xerrades, es projectarà el documental alguerès Vivim la llengua i hi haurà un concert de Samuele Arba amb cançons del cantautor alguerès Pino Piras. L’agermanament també estarà ben present durant les festes de Santa Tecla, ja que, entre d’altres activitats, la cantant algueresa Franca Masu serà l’encarregada de llegir el Pregó de les Festes.

Continua llegint