Xavier Brotons: “En els darrers quaranta anys, la recerca sobre el món dels castells ha avançat moltíssim”

Xavier Brotons (Vilanova i la Geltrú, 1967) és filòleg clàssic i treballa com a professor de llengua catalana al Centre de Normalització i Lingüística de Tarragona. Des de fa anys, s’ha especialitzat també en l’estudi del fet casteller. Autor d’obres com Castells i castellers. Guia completa del món casteller (1995) o Diccionari casteller (2001), i responsable de la reedició de la peça teatral Lo tres de nou (2014), de Raimon Casas Pedrerol, ha estat l’encarregat de dirigir l’Enciclopèdia castellera, un projecte ambiciós que aplega els principals coneixements acadèmics sobre la matèria. Fa unes setmanes se’n va presentar, a Valls, el sisè volum, el darrer de la col·lecció.

Continua llegint

Aire fresc a la bibliografia castellera

Una introducció actualitzada i ben presentada dels més de 200 anys d’història del món casteller. Això és el que ofereix el llibre-nadala Castells, la publicació amb què cada any la Fundació Lluís Carulla felicita les festes i que la setmana passada es va presentar a Tarragona, en un acte emmarcat en la Biennal del Concurs de Castells.

La bibliografia castellera és cada vegada més extensa, però majoritàriament està formada per llibres d’història de les colles o d’història dels castells en una localitat concreta i en molts casos estan exclusivament adreçats als amants de la castellística. El mèrit de Castells és que amb una vuitantena de pàgines ofereix una visió de conjunt completa i atractiva, que servirà de magnífica carta de presentació per al neòfit, però que també satisfarà els castellers més exigents.

Continua llegint