Si aquests dies de Sant Magí topeu amb un cargol gegant passejant-se de forma festiva pels carrers de la Part Alta, no fa falta que us fregueu els ulls. L’animal formarà part de la cercavila de la iMAGInada, un col·lectiu que des de fa sis anys treballa per oferir una festa alternativa a la ciutat. Enguany volen donar un nou salt de qualitat i consolidar l’espai del Camp de Mart i per aquest motiu han programat una vuitantena d’activitats entre el 14 i el 17 d’agost.

El cargol és la imatge promocional d’aquesta edició i l’elecció no és gratuïta. “Va a poc a poc però deixant rastre, sempre duent la casa a sobre“, aclareix en Manel Torres, un dels integrants del col·lectiu. Ben mirat, el paral·lelisme és oportú: la iMAGInada va néixer l’any 2009 com una iniciativa de diferents col·lectius de la ciutat, com l’Assemblea Jove de Tarragona, Patrimoni per la Pau i els ateneus Alomà, Alverna i El Saler, que aleshores es plasmava en algunes activitats al passeig de les Palmeres. En només sis anys la proposta ha crescut fins a convertir-se en un dels pals de paller del programa de Sant Magí.

Què és exactament la iMAGInada? Els mateixos promotors admeten tenir problemes per definir-la. “No som ben bé un festival ni tampoc una festa a l’ús“, explica Torres. “Per això hem incorporat el lema ‘Espai per a la llibertat d’expressió‘”, afegeix Marta Gil, presidenta del col·lectiu. La iMAGInada no s’entendria sense el component social que complementa el mercat d’artesania, els concerts, els tallers i els sopars que s’escampen arreu del Camp de Mart. El Fòrum inclou xerrades i debats per reflexionar sobre diferents qüestions, des de la visió comunitària de la cultura popular fins a l’alimentació natural, entre d’altres qüestions.

I el cargol del qual parlàvem al començament? És una de les novetats d’enguany, ja que dues de les nits s’han programat cercaviles festives pel centre de la ciutat, amenitzades per la comparsa uruguaiana La Celeste i la xaranga La Capona. D’aquesta manera, intentaran complir un doble objectiu: guanyar en visibilitat i salvar les restriccions marcades pels concerts a l’interior del Teatre Auditori del Camp de Mart.

Decoració La iMAGInada

Després de la bona experiència de l’any passat, en què es va estrenar amb èxit la nova ubicació dels Jardins del Camp de Mart, la iMAGInada també ofereix altres novetats. Els Sopars de Món s’allarguen més dies, s’incorporen un espai per a espectacles de carrer i la petita iMAGInada, adreçada, com el seu nom indica, als més menuts, i afegeix una tarda de visualització i sensibilització de les persones amb discapacitat.

Aquest programa tan ambiciós es gestiona a través de molta gent que hi col·labora de forma desinteressada. El nucli dur està format per una vintena de persones, que s’amplia amb un centenar més de voluntaris, indispensables per a l’èxit de la iniciativa. “Estem molt satisfets amb la resposta de la gent, especialment perquè cada vegada ve més gent de tot tipus d’edats“, argumenta Gil. Pel que fa al finançament, els diners provenen fonamentalment de la recaptació a les barres, tot i que de mica en mica es busquen noves fonts d’ingressos, com la venda de marxandatge o el micromecenatge.

Tot plegat forma part del caràcter de festa “alternativa”. “No vol dir res més que intentem fer una festa diferent a les que ja es fan, amb actes que vagin més enllà de les modes“, explica Marta Gil. La participació és una de les claus i, per això, hi ha obertes diferents convocatòries: per col·laborar com a voluntari, per participar al mercat d’artesania, per ser una de les entitats presents a la fira… I, òbviament, com a públic. “l’any passat vaig aturar-me un moment i em vaig adonar que el Camp de Mart estava ple i vaig pensar ‘Això ho hem fet molt gran’“, recorda Manel Torres. Qui sap si, en un futur, fins i tot el Camp de Mart se’ls queda petit.

Fotos La iMAGInada
Jordi Suriñach

Entrada la imaginada