Com ja s’ha apuntat, Tarragona ha optat per posar en valor l’activitat cultural que genera en el seu dia a dia. L’objectiu és fer visible aquest dinamisme i difondre tot allò que es fa regularment a fi que arribi a més públics i tingui més projecció, tant dintre de la mateixa ciutat com a l’exterior. Tot i això, sí que s’han programat algunes activitats especials puntuals, com l’acte oficial d’inici de la Capitalitat, Som llamp, som cruïlla, que va tenir lloc el dissabte 25 de febrer a la Sala August del Palau de Congressos de la ciutat.

A més, enguany també tindran lloc altres activitats rellevants per al món cultural tarragoní i català. És el cas, per exemple, de la inauguració i posada en marxa del Teatre Tarragona, prevista per a aquesta tardor. Durant el transcurs d’aquest 2012 també està prevista la posada en funcionament d’altres equipaments com L’Arxiu, que aplegarà en un mateix espai el Centre d’Imatges de Tarragona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i l’Arxiu Central de l’Ajuntament de Tarragona; o el de la Capsa Jove, un espai multifuncional especialment adreçat als joves. Tots dos estaran ubicats a les instal·lacions de l’antiga Tabacalera, espai que d’aquesta manera començarà enguany la seva reconversió en un gran complex cultural.

Durant la segona meitat de l’any també es posarà en funcionament el Banc de la Cultura, una iniciativa per fomentar les transaccions culturals entre l’oferta i la demanda a la ciutat. El projecte, nascut en el marc de Tarragona 2012, té la voluntat que esdevingui no només una iniciativa concreta, sinó l’entorn a partir del qual s’organitzi a mig termini la funció mediadora de la gestió cultural pública municipal.