Reconec que quan estava a punt de trobar-me amb en Lluís Madurell, un dels promotors de la Viquitrobada 2014, la reunió dels editors de la Viquipèdia en català que aquest cap de setmana tindrà lloc a Tarragona, m’imaginava un erudit d’edat madura o avançada, amb força temps lliure per compartir a la xarxa els seus ingents coneixements. Quina és la meva sorpresa quan se’m presenta un jove de divuit anys, espigat, estudiant d’enginyeria! En Lluís té un discurs coherent i ordenat, fet que m’ajuda a reordenar els meus esquemes mentals: la comunitat catalana de la Viquipèdia és tan àmplia com l’univers d’aquesta enciclopèdia col·laborativa.

En Lluís forma part de l’Amical Wikimedia, l’organització sense ànim de lucre que agrupa la comunitat d’editors de la famosa enciclopèdia en línia. Un cop a l’any es desvirtualitzen i organitzen una trobada per formar-se i compartir experiències. Aquest cap de setmana la cita anual, que per primera vegada tindrà lloc durant dos dies en lloc de l’única jornada tradicional, es trasllada a la Biblioteca Pública de Tarragona.

Precoç, en Lluís reconeix que tenia només dotze anys quan va fer la seva primera entrada a la Viquipèdia, tot i que no va ser fins l’any següent que va començar a dedicar-hi bona part del seu temps lliure. Des d’aleshores, ha realitzat més de 10.000 edicions en algun dels  441.483 articles publicats fins ara en català. “En molts casos només són correccions ortogràfiques”, es treu importància. Però també ha estat un dels impulsors d’entrades de temes dels quals en tenia poc coneixement com, per exemple, el Temple d’August. “M’ho prenc com una manera d’aprendre. Una de les claus de la Viquipèdia són les referències, les fonts fiables i independents. I les busquem“, argumenta.

En poc més d’una dècada, la Viquipèdia ha substituït les tradicionals enciclopèdies de diferents volums que encara acumulen pols a les prestatgeries de les cases dels nostres pares, fins al punt de convertir-se en un referent. Les dades ho corroboren. Segons el mateix Lluís Madurell, l’any 2004 la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana tenia dos milions de visites mentre que la Viquipèdia rep 41 milions de visites anualment.

Foto de grup de la Viquitrobada 2013

A diferència de les enciclopèdies ortodoxes, a la Viquipèdia els continguts els pot crear tothom qui vulgui de forma voluntària, el que tècnicament es coneix com a editors. En Lluís és una de les persones encarregades de reclutar-los de totes les maneres possibles. S’organitzen tallers, es formalitzen acords perquè estudiants universitaris hi puguin dedicar algunes hores i, fins i tot, s’arriben a acords específics, com el que permetrà que els alumnes de l’Escola d’Art de Tarragona facin dibuixos per il·lustrar algunes entrades ja publicades. És cert que el grau de fidelització és baix, però s’han de buscar totes les vies possibles.

La trobada d’aquest cap de setmana també pot ser una bona fórmula per apropar la Viquipèdia a nous productors de continguts. Per aquest motiu, dissabte a la tarda s’ha organitzat una Viquimarató Tarragona, que consistirà en una breu sessió introductòria seguida d’una sessió tutoritzada per ampliar o crear nous articles relacionats amb la ciutat. Entre els temes proposats hi ha l’actualització de l’entrada dedicada a Olga Xirinacs o la creació d’articles sobre el Festival SCAN o l’historiador Jordi Rovira, traspassat recentment. La Viquipèdia és, en el fons, una manera de transmetre coneixement perquè romangui a la memòria de tots. I tothom pot contribuir-hi.

Jordi Suriñach