Arts visualsCultura popular

El Seguici amb influències eslaves

La il·lustradora macedònia Renata Srpcanska proposa dues samarretes amb el Drac i la Cucafera com a protagonistes
22/08/2013
Renata Srpcanska al Serrallo, amb una de les dues samarretes del bestiari que ha dissenyat enguany. Foto: Fet a Tarragona

Logotip del 'Fet a Tarragona'Va néixer a Macedònia i fa sis anys que viu a Tarragona. Amb una filla petita i moltes ganes d’integrar-se a la ciutat, les festes de Santa Tecla i el Seguici ja formen part de les seves passions personals i, a partir d’ara, també professionals. Li encanta dibuixar i ha estudiat il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació.

Renata Srpcanska –molt difícil pronunciar correctament el cognom- ha anat treballant en alguns encàrrecs, però sobretot en projectes propis com l’elaboració de contes il·lustrats. Ara, en aliança amb la botiga La Galette, proposa una samarreta del Seguici amb dos models dedicats al Drac i la Cucafera.

Amb influències de la seva cultura eslava natal, la Renata es basa en les històries i llegendes dels dos elements triats del Bestiari Tarragoní per fer-ne les il·lustracions. Una nena acompanya la Cucafera i un nen apareix muntat al Drac.

Samarretes pintades i dibuixades a mà i pensades per als més menuts, amb talles dels 3 als 10 anys. Es poden trobar a La Galette, però també a El Negrito i La Negrita, Idíl·lic, el bar Les Granotes i la botiga de discos Shiva.

La Renata, a més, ha dissenyat uns tatuatges amb dibuixos de tots els elements del Seguici i l’acompanyament de frases o expressions populars com “amor de cuca”, “treu foc pels queixals” o “tossut com una mula”.

Disseny de Renata Srpcanska d’una samarreta amb el Drac de Sant Roc

M’encanta el Seguici i m’emocionen els castells”, afirma la Renata des del Serrallo, el seu barri de residència. “Tarragona té una gran vida cultural i social. Em trobo molt còmode vivint aquí”, afegeix en un català impecable.

La seva filla Júlia, de 5 anys, i altres feines li han restat dedicació al que ella voldria que fos la seva professió i a donar-la a conéixer a través d’internet i les xarxes socials. A partir d’ara, però, creu que s’hi podrà dedicar molt més i un dels primers objectius serà editar un conte il·lustrat titulat ‘La lluna i la llàgrima’, que ja té enllestit.

També li agradaria fer més treballs relacionats amb la cultura popular i tradicional, i això dependrà de com vagi la demanda de les samarretes del Drac i la Cucafera. De moment, ja ha aconseguit que el seu disseny, que ella mateixa defineix com “d’influències oníriques i poètiques”, aporti un nou estil a les samarretes de les festes de Tarragona.2 Comentaris

  1. Tarragonadefesta
    24/08/2013 Respon

    Te molt bona pinta!! Gran idea

  2. jaka
    23/08/2013 Respon

    Sort Renata !!! Uns dissenys molt xulos !!!

Deixa un comentari