Maria Roig: “Aquesta Santa Tecla és important demostrar que la cultura és segura i que, malgrat tot, es poden fer coses”

Maria Roig Alsina (Tarragona, 1982) és cap de comunicació del Festival Ja Veus, del certamen Portautors organitzat pel Teatret del Serrallo i de l’Escola de Lletres de Tarragona, on també porta la gestió i imparteix classes de creació literària.

La seva feina va a cavall entre la comunicació, les lletres i el cinema, i concretament en l’escriptura de guions. Aquest 2020, per exemple, ha estat la guionista de l’anunci del Concurs de Castells, i ha dirigit el documental històric Concurs 1970. El desafinament Nens-Vella, que s’estrenarà el pròxim dilluns 21 de setembre al Teatre Auditori Camp de Mart.

La Maria Roig és la Tuitaire Convidada de Santa Tecla d’enguany, de manera que, des del compte de Twitter de Tarragona Cultura, ens mostrarà la seva festa major, una festa major especial per a ella, però que haurà de viure adaptant-se a les circumstàncies actuals. Les piulades que ella farà aniran signades amb les sigles del seu nom: MRA, i així és com podreu distingir-les de les més institucionals.

Continua llegint

Les festes de Santa Tecla de l’any 1939

L’any 1939, el 23 de setembre, ara fa vuitanta-un anys, la ciutat recuperava les primeres festes de Santa Tecla després del parèntesi obligat dels tres anys de la Guerra Civil, un conflicte bèl·lic que havia finalitzat nou mesos abans amb l’ocupació de Tarragona per part de l’exèrcit franquista. En el marc europeu, només feia vint-i-dos dies que les tropes de l’Alemanya nazi havien iniciat la invasió de Polònia, una agressió que va causar l’esclat de la Segona Guerra Mundial.

En aquest context, els actes del dissabte 23 de setembre van començar amb els solemnes actes religiosos a la Catedral i van prosseguir amb l’entrada de les autoritats a l’Ajuntament, passant entre dos pilars de quatre dels Xiquets de Tarragona, l’actuació del ball de bastons i la formació dels gegants i els nanos. Tot plegat, mentre l’himne nacional era interpretat per la banda de música. Després, des del balcó consistorial, les autoritats encapçalades per l’alcalde José Macián Pérez van saludar al públic congregat a la Plaza José Antonio, actual plaça de la Font. Acte seguit, hi haurà un concert de la cobla i una ballada de sardanes.

Continua llegint

Àngels Cantos: “Cada peça del Seguici té una manera particular de ser treballada, i cada projecte és nou repte”


Àngels Cantos (Tarragona, 1971) és escultora i restauradora. Des dels inicis de la seva carrera professional, ha estat vinculada al món de la imatgeria festiva. Per les seves mans, de fet, han passat la majoria d’elements del Seguici Popular de Tarragona, ja sigui per crear-los com per restaurar-los o reparar-los. Pel seu compromís, des de fa dècades, amb la Festa Major, la ciutat l’ha reconeguda amb el títol de Perpetuadora de les Festes de Santa Tecla 2020.

Diu que quan va rebre la notícia, fa unes setmanes, per telèfon, per part de l’alcalde Pau Ricomà, no s’ho acabava de creure. És un reconeixement que li fa una especial il·lusió, perquè des de ben joveneta va estar implicada al Drac de Sant Roc, tocant-hi el timbal, i perquè considera que les festes de la ciutat són fonamentals, per la seva tradició, i per tota l’activitat cultural que comporten.

Continua llegint