Tàrraco també va ser cristiana

Si féssim una enquesta pel carrer preguntant a la gent amb quina imatge relaciona Tarraco Viva, de ben segur que s’esmentarien les espectaculars lluites de gladiadors a l’Amfiteatre o les exhibicions dels legionaris als jardins del Camp de Mart. Els més sibarites potser citarien algunes de les nombroses reconstruccions sobre la vida quotidiana de fa 2.000 anys que tenen lloc al Circ o al Fòrum de la Colònia. Però difícilment es farà esment del llegat dels primers cristians a Tàrraco. Precisament, reivindicar aquest llegat és un dels objectius de l’Associació Cultural Sant Fructuós, que afronta la imminent edició del festival romà de Tarragona amb molta activitat.

L’any 259 aC el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi van ser cremats vius a l’interior de l’Amfiteatre. Les Actes martirials expliquen amb detall aquesta execució i són el punt de partida de la Passió de Sant Fructuós, una representació d’aquest martiri iniciada l’any 1990 i que enguany es podrà veure per primera vegada, divendres 17 i dissabte 18, en el marc de Tarraco Viva.

Continua llegint

Imma Teixell: “L’arqueologia no és només el pic i la pala”

Confessa que s’ha topat amb algun despistat pels voltants de la Catedral buscant el Temple d’August. No el trobarà. Està amagat sota les entranyes de la Catedral de Tarragona, que oculta en les seves profunditats una de les construccions més espectaculars de l’antiga Tàrraco, un temple de culte imperial de grans dimensions que dominava el perfil de la ciutat. L’Imma Teixell és una de les poques afortunades que l’ha vist, encara que en siguin els fonaments. De fet, l’ha descobert.

L’Imma Teixell, arqueòloga municipal de l’Ajuntament de Tarragona, forma part, amb els també arqueòlegs Andreu Muñoz i Josep Maria Macias, de l’equip que durant anys ha dirigit les excavacions de la Catedral de Tarragona. Fa pocs dies tots tres van presentar el llibre Praesidium, Templum et Ecclesia, una obra en què també han col·laborat Antonio Peña i Miriam Ramon que, de fet, és el catàleg d’una exposició homònima celebrada l’any passat i que ha tornat a posar d’actualitat una troballa especialment rellevant.

Continua llegint