Si féssim una enquesta pel carrer preguntant a la gent amb quina imatge relaciona Tarraco Viva, de ben segur que s’esmentarien les espectaculars lluites de gladiadors a l’Amfiteatre o les exhibicions dels legionaris als jardins del Camp de Mart. Els més sibarites potser citarien algunes de les nombroses reconstruccions sobre la vida quotidiana de fa 2.000 anys que tenen lloc al Circ o al Fòrum de la Colònia. Però difícilment es farà esment del llegat dels primers cristians a Tàrraco. Precisament, reivindicar aquest llegat és un dels objectius de l’Associació Cultural Sant Fructuós, que afronta la imminent edició del festival romà de Tarragona amb molta activitat.

L’any 259 aC el bisbe Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi van ser cremats vius a l’interior de l’Amfiteatre. Les Actes martirials expliquen amb detall aquesta execució i són el punt de partida de la Passió de Sant Fructuós, una representació d’aquest martiri iniciada l’any 1990 i que enguany es podrà veure per primera vegada, divendres 17 i dissabte 18, en el marc de Tarraco Viva.

L’Associació vol recuperar el cristianisme com una font cultural i social dins de la romanitat i divulgar la transcendència d’un fet com aquest martiri“, explica Andreu Muñoz, president de l’entitat. Per aquest motiu fa mesos que assagen tots els detalls de l’espectacle, primer al seu local a Sant Pere i Sant Pau, després a l’església del barri i, finalment, al mateix Amfiteatre. Hi intervenen prop de 300 persones, entre figurants, personal tècnic i l’Escola Chantorum dels Amics de la Catedral, que posarà la música en directe. A l’octubre, coincidint amb la beatificació massiva del mes d’octubre, faran una tercera representació a la Tarraco Arena Plaça.

Il·lustració de l'abandonament de la basílica visigòtica de l'interior de l'amfiteatre.

Perquè la divulgació d’aquest cristianisme primitiu no sigui només puntual, l’Associació ha col·laborat en l’exposició sobre les darreres excavacions arqueològiques a l’Amfiteatre que s’inaugura aquest mateix cap de setmana. La mostra, organitzada conjuntament amb el Museu d’Història de Tarragona, l’ICAC i el Museu Bíblic Tarraconense, consta de diferents plafons explicatius, d’una sèrie d’il·lustracions de Jordi Lluís Rovira com la que acompanya aquest article i un audiovisual de 13 minuts de durada. “Alguna vegada he sentit com els mateixos guies diuen que l’Amfiteatre es veu millor des de fora i que la visita a l’interior no val la pena. Amb aquesta exposició es dóna valor afegit a la visita“, explica Muñoz.

Per completar un cap de setmana intens, aquest dissabte 18 de maig l’Associació també ha participat en l’organització d’un seminari sobre el mateix Amfiteatre de Tarragona que tindrà lloc al CaixaForum Tarragona. La jornada, gratuïta i oberta a tots els públics, pretén explicar a tots els interessats les últimes novetats sobre les investigacions del monument.

Jordi Suriñach

Fotografia aèria de l'amfiteatre que permet veure les retes de l'església que hi havia al seu interior