Tresors d’Egipte a Tarragona

Veurem mòmies?“, pregunten els nens, il·lusionats abans d’entrar. I sí, en veuran. I els agrada, perquè molts dels infants que veuen l’exposició “Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna” amb el col·legi tornen uns dies més tard per veure-la amb els seus pares. De fet, petits i grans se senten atrets per un dels punts més fascinants de la cultura egípcia, fins al punt que prop de 700 persones passen diàriament pel CaixaForum Tarragona per veure la mostra.

Però estan embolicades?“, comenten els nens després de veure la primera mòmia, la de la fotografia que encapçala el present article. La petita desil·lusió dels menuts és una gran sort per als grans, perquè permet contemplar les mòmies gairebé tal com les van deixar els mateixos egipcis. I tot gràcies a Caspar Reuvens, fundador del Rijksmuseum de Leiden, un important museu dels Països Baixos del qual provenen els 250 objectes, tots originals, que conformen l’exposició. En contra del que practicaven alguns dels seus col·legues, Reuvens va ser partidari de no manipular mai les mòmies, esperançat que en el futur les noves tecnologies permetessin estudiar-les en profunditat sense necessitat de desfer-les. Avui, 3.000 anys després del seu embalsament i 200 anys després del seu trasllat a Europa, els visitants podem gaudir d’unes peces en perfecte estat.

Continua llegint

“Hi ha nens que són autèntics experts del món romà”

El Sarcòfag d’Hipòlit és un dels principals punts d’atracció de la visita a la Torre del Pretori de Tarragona. Trobat per casualitat el 1948 al fons del mar, a la zona de la Punta de la Mora, les parets d’aquesta espectacular peça de marbre expliquen el mite d’Hipòlit i Fedra, una de les històries més conegudes de la mitologia grega i que els romans van recollir com a seva. Però quina és la història d’aquest amor impossible que va enfurismar els déus? Auriga Serveis Culturals ens ofereix l’oportunitat de descobrir-la aquests dies, en el marc de Tarraco Viva.

Si treballes tot l’any amb el patrimoni de la ciutat, no pots donar l’esquena al festival romà de Tarragona. Al contrari, t’hi aboques amb totes les forces. Per aquest motiu, aquesta empresa especialitzada en la difusió cultural ha organitzat diferents activitats per a tots els públics. La proposta més ambiciosa, novetat d’enguany, és El mite del Sarcòfag d’Hipòlit, una lectura dramatitzada d’obres de Sèneca i Eurípides a càrrec de sis actors. Com que l’acte tindrà lloc aquest cap de setmana a la mateixa sala del Sarcòfag, els espectadors tindran la sensació de viure un diàleg entre l’obra i els textos clàssics. No hi faltaran, en plena celebració de l’any del seu centenari, les referències a Salvador Espriu, qui va abordar el mite en una de les seves peces teatrals.

Continua llegint