Judici obert al testimoni

Al llarg d’un vídeo de 18 minuts de durada, la tarragonina Raquel Friera mira fixament l’objectiu de la càmera i, de retruc, el públic. Durant aquest temps ens explica el testimoni de diversos immigrants il·legals amb els quals s’ha entrevistat i que denuncien les precàries condicions dels centres d’internament per a estrangers (CIE) a l’Estat espanyol. L’espectador no pot accedir directament als testimonis d’aquests immigrants, de la mateixa manera que la Raquel, com la resta de la societat, tampoc pot accedir als CIE, blindats pel govern. El de Friera és només un dels set projectes artístics que conformen l’exposició “Habeas corpus. Funcions i disfuncions de la figura del testimoni“, la segona mostra del CA Tarragona Centre d’Art, que es pot veure aquests dies al Moll de Costa.

Tothom pot ser testimoni de tot“, afirma Cèlia del Diego, directora del Centre d’Art Tarragona, i comissària de l’exposició. Però què és exactament un testimoni? Què pot testimoniar? Quina credibilitat li podem donar? A través de set projectes artístics independents la mostra no resol (ni ho intenta) tots aquests dubtes, però aporta elements de reflexió per abordar una figura molt més complexa del que ens pensem.

Continua llegint

“A més de com és el teu treball, la manera com el vens i el promociones és molt important”

Aquest mes d’abril farà just un any que el Centre d’Art de Tarragona va engegar l’activitat amb l’arribada del seu equip directiu. Durant aquest temps s’ha fet, sobretot, molta feina de rebost però en les últimes setmanes ja s’han fet algunes convocatòries públiques ben diferents, com és el cas de l’Obert per reflexió, L’Irradiador o un curs de coaching per a artistes. De tot plegat n’hem parlat des de la seva oficia situada a l’Antiga Audiència amb la directora del Centre d’Art, Cèlia del Diego; el responsable de comunicació, Jordi Ribas, i el director del laboratori de mediació, Cristian Añó (Sinapsis).

Quines accions heu dut a terme durant tot aquest temps?

Cristian Añó: Doncs d’entrada vam posar en marxa la infraestructura administrativa mínima per funcionar. A més, hem posat en marxa la identitat corporativa del centre, a través d’un concurs restringit adreçat a tres despatxos de disseny. També hem posat en marxa la nostra presència a Internet, amb una pàgina web que estem activant en funció de les activitats que estem duent a terme. I un dels elements més importants és l’Obert per reflexió, que ha suposat la posada en marxa del labortari de mediació del Centre d’Art i que ha posat damunt de la taula la manera en què farem la realitat específica del Centre d’Art que és, precisament, la mediació.

Continua llegint