Daniel Montero: “Són molts els experts en pirotècnia que afirmen que la zona de dispar de Tarragona és única i la millor de tot l’Estat”

Daniel Montero Arnal (1983) és mestre, però mentre espera una plaça en algun centre educatiu, treballa com a comercial de vendes en una immobiliària.

Aficionat a la pirotècnia des de ben jove, comença a interessar-se per aquest món quan entra al Ball de Diables de Tarragona. El seu interès pel món dels focs artificials, els seus coneixements i les seves ganes de continuar aprenent, han fet que, des de fa cinc anys, sigui un dels membres del jurat del Concurs Internacional de Focs Articials de Tarragona i també de la comissió que selecciona les pirotècnies participants.

Aprofitem la proximitat de la 29è edició del certamen, que se celebrarà entre el 3 i 6 de juliol, per preguntar-li sobre la seva vinculació amb el foc i la pólvora.

Continua llegint

Els Focs més mediterranis, 25 concursos compartits

I tot torna a començar el primer cap de setmana de juliol, just després de l’inici del solstici d’estiu… Des de 1990 i amb major projecció any rere any, ja en són 25 els concursos de Focs Artificials de la ciutat, pels quals han passat prop d’un centenar d’empreses pirotècniques de 16 nacionalitats diferents. I enguany ho celebrem amb especial il·lusió, havent aconseguit consolidar-nos com un certamen aïllat de les festes majors o festivals en concret, sent un esdeveniment amb prou cos i prou rellevància per si sol que ens projecta com a ciutat i que genera activitat econòmica i social i al qual hem batejat com el certamen pirotècnic de la Mediterrània.

Aquesta cita ineludible en l’agenda de tots els tarragonins i tarragonines i de molts que ens visiten de fora, es considera el Concurs que obre la temporada de grans espectacles, festivals i concursos pirotècnics a l’Estat espanyol. Amb els anys, el nostre Concurs també ha teixit complicitats amb altres concursos i esdeveniments; no en va, el guanyador del nostre concurs ha de mostrar les seves habilitats pirotècniques a ciutats com Bilbao i Granollers; dos ajuntaments, dues ciutats que ens segueixen (i seguim) de prop i ens són fidels any rere any.

Així mateix, no podem deixar de dir que el paratge escollit és un dels grans encerts d’aquesta festa del foc; la Punta del Miracle està considerada una magnífica ubicació per imaginar, muntar i disparar els grans espectacles que els mestres pirotècnics dissenyen a molts kilòmetres d’aquí. Una preparació que, si la climatologia no ens juga una mala passada, serà contemplada des d’aquest espai magnífic per milers de persones. Amb els anys tothom s’ha fet seu el lloc preferit de visió dels espectacles, la platja, el passeig de Sant Antoni, el Balcó del Mediterrani, el mar a bord d’una barca o la muntanya de Sant Pere i Sant Pau esdevenen espais únics per gaudir d’aquest llenguatge universal que és la pirotècnia.

Dels valencians als italians, alemanys, canadencs, xinesos i fins i tot japonesos… que hem vist volcans, candeles romanes, palmeres, carcasses de repetició, xiuladors i milers i milers de figures pirotècnies que se’ns han gravat a la memòria i ens han fet uns veritables experts en la matèria! El públic tarragoní, ha esdevingut, sens dubte, un gran coneixedor dels espectacles pirotècnics exigint i alhora agraint els moments més àlgids d’aquests, fins ara, només 24 concursos!

Per tot plegat, i a través d’aquest escrit, vull agrair a totes les persones, entitats, associacions i administracions que han col·laborat de manera activa al llarg dels anys, des dels principals impulsors fins a l’equip que durant tota aquesta setmana es desplegarà a la Platja del Miracle vetllant per la seguretat, el compliment de la normalitat en el trànsit i el desenvolupament del certamen en la seva magnificència i absoluta normalitat. I sobretot  agrair a les empreses pirotècniques, autèntiques protagonistes i responsables de despertar la il·lusió i admiració dels fidels seguidors de l’art d’il·luminar-nos uns minuts a l’any el cel i el mar de la nostra ciutat.

Begoña Floria, tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona
Imatge: Manel Granell