Una dotzena de cultures via mòbil

“Marenkalma? Quins noms tan estranys que es posen!”, exclamava, estranyada, una dona des del fons del Cafè Metropol. Probablement era l’única que no coneixia tots els protagonistes de l’acte. Perquè, siguem francs, els usuaris d’Instagram acostumen a estar enganxats a aquesta xarxa social, que defensen a capa i espasa. De fet, hi estan enganxats com la majoria de gent amb les seves respectives aficions. Passa que la seva és compartir fotografies en un club amb més de 300 milions d’usuaris arreu del món, que té una gran repercussió mediàtica i que, en molts casos, fomenta valors artístics. Per aquests motius, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha fet una aposta per tenir una presència important a aquesta xarxa, tot fomentant, per exemple, iniciatives com El Fotògraf Convidat, que ahir va cloure un any intens inaugurant una exposició resum a la Rambla Nova.

La idea d’El Fotògraf Convidat és ben senzilla: oferir a un fotògraf de la ciutat, que estigui present en aquesta xarxa social, la possibilitat de compartir la seva visió de la cultura mitjançant cinc fotografies que es pengen cada mes a les xarxes socials municipals. La iniciativa va començar l’any 2013 però ha estat aquest 2014 quan s’ha consolidat plenament. En total, 60 fotografies. I, com a prova del talent dels artistes, fugint dels tòpics d’Instagram: sense abús dels filtres, sense fotos de gats, sense imatges de peus, sense postes de sol… Bé, alguna posta de sol sí que hem vist, però sempre justificada!

Continua llegint

“La fotografia és un estat d’ànim”

Dolors Ayxendri admet sense vergonya que és una malalta de fotografia. La veritat és que aquesta funcionària de la Generalitat té el mòbil i la càmera com uns apèndixs més del seu cos, a punt per transformar un objecte urbà que normalment passa desapercebut en una petita obra d’art. El seu és un altre dels casos de grans aficionats a la fotografia que han guanyat notorietat gràcies a la visibilitat adquirida a les xarxes. Ayxendri serà aquest mes de maig la Fotògrafa Convidada de Tarragona Cultura, amb una sèrie de fotografies que tindrà la música i el pas del temps com a protagonistes.

Com t’aficiones a la fotografia?

Sempre havia fet fotografies però quan van aparèixer les càmeres digitals ho vaig deixar una temporada perquè no em sortien les fotos que volia. L’any 2008 una companya de feina em va animar a penjar fotografies a la xarxa i, des d’aleshores, cada dia he penjat una fotografia a Flickr. La veritat és que ara amb tanta xarxa, Flickr, Facebook i Instagram, gairebé no dono a l’abast!

Continua llegint