La Guerra del Francès (1808-1811)

El 3 de maig de 1811 s’iniciava el setge a què va estar sotmesa la ciutat de Tarragona per part de les tropes franceses i que acabaria amb l’assalt el 28 de juny del mateix any i la posterior ocupació fins al 19 d’agost de 1814. S’ha escrit molt sobre la Guerra del Francès i sobre el que va suposar per a la ciutat i la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és un bon lloc per documentar aquest període de la història. Els llegats dels bibliòfils Josep Gramunt i Carles Babot han permès ampliar el fons municipal sobre aquest tema amb nombroses monografies, memòries, documentació i gravats de l’època que ara es troben a l’abast del públic que ho vulgui consultar.

Continua llegint

La recreació més fidel del segle XIX

18 d’agost al vespre, a la Part Alta de Tarragona. Els carrers del barri vell de la ciutat fan olor d’alfàbrega, després del pas dels carros dels Portants. Molts encara fan cua a l’ermita de Sant Magí per comprar una ampolleta de l’aigua miraculosa mentre altres gaudeixen a la plaça de la Font del primer ball de l’any amb els diferents gegants del Seguici Popular. La ciutat respira festa pels quatre cantons. Per la baixada de la Misericòrdia pugen catorze homes, vestits de militars, perfectament uniformats. És la Guàrdia d’Honor de les Milícies Urbanes de Tarragona dirigint-se cap a l’ermita del Portal del Carro, on diumenge farà la seva presentació oficial en aquest ambient tan especial.

Per explicar el naixement i el sentit d’aquesta milícia ens hem de remuntar uns anys enrere i canviar de patró de la ciutat com a teló de fons. L’investigador saragossà Luis Sorando va trobar al Museu de l’Exèrcit de Toledo una bandera amb la lletra Tau acompanyada de la següent inscripció “Compañías urbanas bajo la proteccon d la Sta”. Ja en contacte amb tarragonins les investigacions van permetre esclarir que aquesta va ser la bandera amb la qual el 1r Batalló de les Milícies Urbanes de Tarragona va desfilar el 23 de setembre de 1810, a la Professó de Santa Tecla. L’Associació Projecte Tarragona 1800 presenta ara la recreació de les milícies i al setembre presentarà la rèplica d’aquesta singular bandera de Tarragona.

Continua llegint