BlocPatrimoni

La Guerra del Francès (1808-1811)

Paco Tovar i Elies Torres protagonitzen el tercer vídeo de la sèrie 'De la Biblioteca a la Ciutat'
04/05/2016

El 3 de maig de 1811 s’iniciava el setge a què va estar sotmesa la ciutat de Tarragona per part de les tropes franceses i que acabaria amb l’assalt el 28 de juny del mateix any i la posterior ocupació fins al 19 d’agost de 1814. S’ha escrit molt sobre la Guerra del Francès i sobre el que va suposar per a la ciutat i la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és un bon lloc per documentar aquest període de la història. Els llegats dels bibliòfils Josep Gramunt i Carles Babot han permès ampliar el fons municipal sobre aquest tema amb nombroses monografies, memòries, documentació i gravats de l’època que ara es troben a l’abast del públic que ho vulgui consultar.

Des de la BHMT hem volgut dedicar el tercer dels vídeos del projecte De la Biblioteca a la Ciutat a aquest esdeveniment, perquè, tot i els anys transcorreguts, és un fet que es manté ben viu a Tarragona. Amb les celebracions i homenatges que es duen a terme anualment s’ha aconseguit fer divulgació de la Guerra del Francès. Les exposicions, les rutes històriques i literàries i les visites als diversos punts que van ser l’escenari dels fets, així com l’elaboració de la maqueta del setge, han estat possibles gràcies a la tasca dels investigadors amb la documentació conservada en biblioteques i arxius.

Els historiadors Paco Tovar i Elies Torres, membres del grup de reconstrucció històrica Associació Projecte Tarragona 1800 i bons coneixedors de la bibliografia relacionada amb aquest període (que també podeu seguir en aquesta pàgina de Facebook), ens apropen a la Tarragona de fa més de dos-cents anys en aquesta nova entrega.

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Vídeo: Marc Solé
Foto de capçalera: Manel Granell

 1 Comentari

  1. Adam
    04/05/2016 Respon

    Molt bé. És veritat que diuen en el vídeo sobre les versions de Suchet , Contreras i Camp Verde. Són versions summament subjectius

    Per a mi la maqueta de la ciutat assetjada és una peça enginyosa , treballada amb gran habilitat artesanal que permet veure la importància dels esdeveniments. Mereix absolutament la visita.

    També un llibre recomanable que es pot consultar a l'hemeroteca és : Història crítica de la guerra de la independència a Catalunya de Bofarull y Broca.

Deixa un comentari