Joves, consagrats i les primeres vegades

El REC no és només una successió de projeccions de pel·lícules a concurs, a l’espera del veredicte final. Camaleònic, perfeccionant la seva personalitat pròpia encara a la seva catorzena edició, el Festival Internacional de Cinema de Tarragona s’omple d’activitats paral·leles per completar la programació i arrelar encara més entre la ciutadania. La van encertar gairebé a la primera amb la Nit Bizarra, en què mai un adjectiu s’havia utilitzat de forma tan escaient. I ara el protagonisme de l’arrencada d’un llarg i intens cap de setmana a la ciutat se’l reparteixen els autors de Tarragona i un director consagrat que recorda en públic la seva primera pel·lícula, en aquest cas, Ventura Pons.

Continua llegint

Una carrera prometedora

Un repàs a la biografia de l’Adrià Guxens aclapara, sobretot si es té en compte que només té 21 anys i que tot just ara està acabant la carrera de periodisme: graduat en música al Conservatori, actor de doblatge titulat per l’ECAD, col·laborador de diferents revistes i mitjans com Núvol, autor d’un visitadíssim blog en què ha aconseguit entrevistar personatges com David Simon (creador de la sèrie The Wire) o George R.R. Martin (autor de la saga Cançó de gel i de foc)… La música i l’escriptura passen, però, a segon pla davant de la gran passió d’aquest jove tarragoní: el cinema. Ja ha escrit i dirigit una dotzena de curts i l’últim i més ambiciós, Did you like the movie?, es podrà veure a la propera edició Festival REC.

El curs passat va obtenir una beca per estudiar a la University of California Irvine i com que als Estats Units no existeix la carrera de periodisme va aprofitar l’oportunitat per cursar tantes assignatures de cinema com va poder. De fet, quan va acabar l’institut ja s’havia plantejat matricular-se a la barcelonina ESCAC, però va haver de renunciar-hi per motius econòmics. No va tardar en treure’s l’espineta i tot just dues setmanes després d’iniciar el seu periple per terres californianes, Guxens ja rodava el seu primer curtmetratge.

Continua llegint

“Fer un bon pla d’un revòlver és dificilíssim!”

Marcel Pey va néixer el 1948 a Cardona, però fa molts anys que viu a Tarragona. Artista multidisciplinari, actualment manté una presència molt activa a Internet, però fa temps que no podem gaudir presencialment de la seva obra. El Festival REC ha rescatat algunes de les seves primeres filmacions per a la cerimònia de clausura del 18 de novembre, que a més seran musicades en directe. Un pretext immillorable per repassar la seva trajectòria.

T’agrada ser el protagonista de la clausura del REC?

Les filmacions que projectaran han estat molt de temps tancades i, si vols que et digui la veritat, no tenia gaire interès a tornar-les a veure. Però el Gerard Gil, a qui admiro, coneixia el material i li va semblar molt interessant. Estem parlant de pel·lícules dels anys 1975-76, fetes amb una sola càmera, sense il·luminació ni muntatge i hi ha coses que aleshores tenien un sentit, però ara ja no. En algun sentit tenia importància aconseguir que la gent marxés del cine durant la projecció.

Continua llegint