D’alumnes aplicats a ferotges diables

És el curs 1982-83 i ens situem a l’aula de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona, on l’aleshores professor Josep Bargalló imparteix Literatura Catalana a tercer de BUP. Durant el curs els alumnes analitzen diferents obres, fins que topen amb La família dels Garrigas, la novel·la de Pin i Soler que inclou el cèlebre capítol que fa una vívida descripció de les festes de Santa Tecla de mitjan segle XIX. Fruit d’aquella lectura, dos joves estudiants, Jordi Bertran i Pep Blay, fan un petit inventari dels balls parlats de la festa major tarragonina. Aquell treball va ser, en certa manera, la guspira que va permetre la recuperació del Ball de Diables de Tarragona, efemèride de la qual es compleixen 30 anys.

Van confluir diferents escenaris“, matisa Bertran. “La ciutat vivia una gran efervescència, Santa Tecla ja anava guanyant protagonisme i, fins i tot, l’any 1980 va acollir el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Fins que l’any 1983 un grup ens desplacem a Vilafranca del Penedès per veure les Festes de Sant Fèlix i allí es concreta la proposta de recuperar el Ball de Diables“, afegeix. Començava aleshores un any intensíssim.

Continua llegint

Mig segle posant la banda sonora a Tarragona

Donar un cop d’ull a l’agenda cultural tarragonina el dimarts és sinònim de trobar-se amb un concert de Joventuts Musicals. Des del 19 de maig de 1962, quan el quartet vocal Clara Schumann va interpretar en directe peces de Bach, Mozart i d’altres a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Barcelona, aquesta entitat ha programat amb periodicitats diferents prop de 2.000 propostes. Cinquanta anys, per tant, en què aquest grup d’apassionats s’han consolidat com una referència de la música clàssica a la ciutat.

L’any 1962 l’oferta de música clàssica a Tarragona era pràcticament inexistent, salvada només per algun concert esporàdic promogut per l’Instituto Musical de Tarragona. Aleshores un grup de joves, encapçalat per José Antonio Calvo, va decidir crear la divisió a la ciutat de les Joventuts Musicals de l’Estat espanyol. Finalment Calvo va ser president durant 47 anys d’una entitat que va portar a Tarragona artistes de la talla de Victòria dels Àngels, Jordi Savall o Albert Guinovart, entre d’altres. “En molts casos venien abans que fossin estrelles consagrades, la qual cosa demostra que la selecció es feia amb molt olfacte“, explica l’actual presidenta de l’entitat, Montserrat Icart.

Continua llegint