Donar un cop d’ull a l’agenda cultural tarragonina el dimarts és sinònim de trobar-se amb un concert de Joventuts Musicals. Des del 19 de maig de 1962, quan el quartet vocal Clara Schumann va interpretar en directe peces de Bach, Mozart i d’altres a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Barcelona, aquesta entitat ha programat amb periodicitats diferents prop de 2.000 propostes. Cinquanta anys, per tant, en què aquest grup d’apassionats s’han consolidat com una referència de la música clàssica a la ciutat.

L’any 1962 l’oferta de música clàssica a Tarragona era pràcticament inexistent, salvada només per algun concert esporàdic promogut per l’Instituto Musical de Tarragona. Aleshores un grup de joves, encapçalat per José Antonio Calvo, va decidir crear la divisió a la ciutat de les Joventuts Musicals de l’Estat espanyol. Finalment Calvo va ser president durant 47 anys d’una entitat que va portar a Tarragona artistes de la talla de Victòria dels Àngels, Jordi Savall o Albert Guinovart, entre d’altres. “En molts casos venien abans que fossin estrelles consagrades, la qual cosa demostra que la selecció es feia amb molt olfacte“, explica l’actual presidenta de l’entitat, Montserrat Icart.

Actualment els socis de l’entitat gaudeixen dels vuit concerts que conformen de mitjana els cicles d’hivern, primavera i tardor. La majoria d’intèrprets provenen del territori o són joves amb ganes de demostrar el seu talent. El criteri de contractació no ha estat, però, sempre el mateix: “als anys setanta i vuitanta venien fonamentalment grups del centre d’Europa, ja que la Junta d’aquell temps considerava que el seu nivell era superior al que hi havia aleshores aquí“, afirma Icart. Els concerts tampoc s’han fet sempre al Metropol. El teatre de la Rambla Nova acull els espectacles des de la seva reobertura l’any 1996 i abans es van fer a l’auditori de Caixa Tarragona o al ja desaparegut auditori de Ràdio Tarragona, entre altres múltiples espais.

Qui vulgui ja pot repassar tots i cadascun dels concerts de Joventuts Musicals en el llibre 50 anys, editat per Arola Editors i presentat recentment en l’acte central de l’aniversari de l’entitat. Dos socis de l’entitat, Ramon Palau i Sergio Romero, s’han encarregat de la ingent tasca de recopilar els concerts. Amb motiu d’aquest aniversari tan especial, en un primer moment la voluntat era la d’oferir un gran concert, segons Icart, però finalment van descartar-lo, “ja que la situació econòmica ens va fer creure oportú que era millor optar per editar aquest llibre que, a més, deixa un llegat per a la posteritat“.

La crisi no només s’ha notat en la programació dels actes del 50è aniversari. En els últims anys la xifra ha baixat dels 800 de principis de segle als prop de 400 que paguen regularment les quotes. A la situació econòmica també s’hi ha d’afegir la dificultat d’aconseguir un relleu generacional: “actualment hi ha molt jovent interessat en la música clàssica. Van al Conservatori o a l’Estudi de Música, però no aconseguim que vinguin majoritàriament al Metropol, potser perquè només podem programar els concerts entre setmana“, explica Icart. Sigui com sigui, Joventuts Musicals arriba a la maduresa amb un bon estat de salut.