Els clubs de lectura de la Biblioteca, el punt de trobada pels amants de les lletres de totes les edats

Fomentar l’hàbit de la lectura, reforçar el paper socialitzador de la biblioteca i promocionar autors i temàtiques locals. Amb aquests objectius van començar a fer-se l’any 2005 els clubs de lectura de la Biblioteca Pública de Tarragona.

Gairebé 15 anys després, de forma trimestral o quadrimestral, la Biblioteca segueix organitzant nombrosos clubs que atrauen a amants de la lectura de totes les edats i temàtiques.

Teatre, assaig, còmic, llengües estrangeres, àlbums il·lustrats, literatura policiaca, de viatges… qualsevol gènere o temàtica és vàlid per organitzar un club de lectura.

Cada principi de trimestre, la Biblioteca presenta la seva oferta de clubs per als següents mesos. Un cop escollida la temàtica a tractar, es trien entre dues o tres lectures, una per mes, aproximadament, i es convoquen les trobades mensual dels participants al club per comentar i debatre sobre l’obra proposada.

A partir d’aquí, diverses tardes algunes sales de la biblioteca s’omplen d’amants de la lectura amb ganes de comentar allò que acaben de llegir i, fins i tot, de proposar-se títols entre ells.

Fomentar la lectura entre els més petits

Des de la Biblioteca també s’organitzen diversos clubs de lectura destinants a infants. De fet, a partir de P5, nens i nenes poden començar a participar al club de lectura en família. Des del centre expliquen que els clubs són per nens que tenen ganes de llegir, però també que tinguin ganes de fer amics i xerrar una estona fent servir algun llibre com a excusa.

De fet, a les trobades dels clubs infantils el debat sobre els llibres es barreja amb activitats lúdiques de tot tipus.

La participació als clubs de lectura és gratuïta i oberta a tothom. Únicament, cal fer la inscripció prèvia al cicle per poder participar en les sessions de comentari dels llibres, trucant al 977 240 331 o per correu electrònic a bptarragona.cultura@gencat.cat.

Text i fotos: Laia Díaz

Aigües juganeres i lletraferides

A en Joan Rioné li agrada explicar històries i ha utilitzat gairebé totes les formes possibles per transmetre el que li rondava pel cap: com a actor, com a contacontes, com a titellaire, etc., sempre sota el paraigua de la companyia Genovesa Narratives Teatrals. Fins que fa tres anys va decidir que les històries també es podien plasmar en un llibre. “Així no moren mai!”, exclama amb aquesta barreja d’entusiasme i tranquil·litat que el caracteritza. Així va néixer Piscina, un Petit Oceà, una editorial tarragonina especialitzada en contes il·lustrats que, tres anys i cinc llibres després, encara el futur amb il·lusió malgrat la incertesa que tot ho contamina en els temps que corren. Qui encara no hagi tingut l’oportunitat de fer-se amb cap dels seus llibres aquests dies pot introduir-s’hi gràcies a l’exposició que mostra els dissenys i il·lustracions d’aquest projecte editorial.

Al desembre de 2012 es va publicar El calaix de l’artista, el primer conte de Piscina, un Petit Oceà, que adaptava un espectacle de Genovesa. “M’agraden molt els llibres i, especialment, la literatura infantil i juvenil. Ja havia tingut alguna experiència editorial i ens vam plantejar que les històries que explicàvem amb la veu es podien complementar en paper”, recorda Rioné. A aquella estrena li han seguit quatre històries més, a ritme de dos per any. Molts d’aquests llibres han estat premiats i reconeguts dins del sector i l’editorial ja ha aconseguit distribució arreu de Catalunya, un element clau per garantir-ne una bona comercialització. Tot i la prudència que recomana una empresa d’aquestes característiques, el projecte sembla consolidat i encara l’imminent 2015 amb la perspectiva de publicar dos o, fins i tot, tres nous llibres.

Continua llegint