Una dotzena de cultures via mòbil

“Marenkalma? Quins noms tan estranys que es posen!”, exclamava, estranyada, una dona des del fons del Cafè Metropol. Probablement era l’única que no coneixia tots els protagonistes de l’acte. Perquè, siguem francs, els usuaris d’Instagram acostumen a estar enganxats a aquesta xarxa social, que defensen a capa i espasa. De fet, hi estan enganxats com la majoria de gent amb les seves respectives aficions. Passa que la seva és compartir fotografies en un club amb més de 300 milions d’usuaris arreu del món, que té una gran repercussió mediàtica i que, en molts casos, fomenta valors artístics. Per aquests motius, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha fet una aposta per tenir una presència important a aquesta xarxa, tot fomentant, per exemple, iniciatives com El Fotògraf Convidat, que ahir va cloure un any intens inaugurant una exposició resum a la Rambla Nova.

La idea d’El Fotògraf Convidat és ben senzilla: oferir a un fotògraf de la ciutat, que estigui present en aquesta xarxa social, la possibilitat de compartir la seva visió de la cultura mitjançant cinc fotografies que es pengen cada mes a les xarxes socials municipals. La iniciativa va començar l’any 2013 però ha estat aquest 2014 quan s’ha consolidat plenament. En total, 60 fotografies. I, com a prova del talent dels artistes, fugint dels tòpics d’Instagram: sense abús dels filtres, sense fotos de gats, sense imatges de peus, sense postes de sol… Bé, alguna posta de sol sí que hem vist, però sempre justificada!

Continua llegint

“El retoc et permet milions de combinacions però també empastifa les coses”

Octavi Lobo és defineix com un cul inquiet, amb molts interessos. Tot i això, ja fa més de vint anys que forja una sòlida carrera com a dissenyador professional, ara amb el seu propi estudi, activitat que combina amb sessions de discjòquei. Encara té temps de cultivar una altra de les seves aficions, la fotografia, que l’apassiona des de petit i a la qual dóna sortida principalment a Instagram. Per aquest motiu serà el Fotògraf Convidat d’aquest mes de juny, amb una sèrie de rerefons cinematogràfic.

Quina relació hi ha entre el disseny gràfic i la fotografia?

Molta! Hi ha moltes parts de la fotografia que, en el fons, són disseny: les formes, els espais en blanc… De fet, modestament crec que els enquadraments se’m donen molt bé quan faig fotos a causa de la meva formació en disseny.

Continua llegint