La Guerra del Francès (1808-1811)

El 3 de maig de 1811 s’iniciava el setge a què va estar sotmesa la ciutat de Tarragona per part de les tropes franceses i que acabaria amb l’assalt el 28 de juny del mateix any i la posterior ocupació fins al 19 d’agost de 1814. S’ha escrit molt sobre la Guerra del Francès i sobre el que va suposar per a la ciutat i la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és un bon lloc per documentar aquest període de la història. Els llegats dels bibliòfils Josep Gramunt i Carles Babot han permès ampliar el fons municipal sobre aquest tema amb nombroses monografies, memòries, documentació i gravats de l’època que ara es troben a l’abast del públic que ho vulgui consultar.

Continua llegint

“Estranyament la Catedral és una gran desconeguda per a molts tarragonins”

Estem veient la Catedral com gairebé no l’ha vista mai ningú“. Ho diu Paco Tovar, guia turístic de l’empresa Argos i que ha fet centenars de visites al temple religiós. La quarta fase de les obres de restauració, gairebé acabada, ha permès recuperar el color original de l’interior de l’edifici i ha descobert diferents pintures murals de les quals no se’n tenia constància.

Mentre els operaris enllesteixen els últims treballs a la nau central, la Catedral llueix més esplendorosa que mai. Fruit dels treballs, que han durat mesos, els murs del temple han recuperat una brillantor desconeguda. En les capelles adjacents a l’altar i en diferents murs laterals es poden contemplar ara diferents frescos, alguns dels quals de grans dimensions, que n’augmenten l’espectacularitat. També la coberta de l’orgue, obra del segle XVI de dos dels millors ebenistes de l’època, s’ha netejat a consciència a l’espera d’encabir-hi els nous tubs que permetran recuperar-ne la millor sonoritat.

Continua llegint