La cova urbana de Tarragona tanca l’any amb xifres rècord de visitants

El 16 de novembre de 1996, a conseqüència d’uns treballs per a la construcció d’un edifici al carrer Gasòmetre número 32, van aparèixer casualment unes galeries al subsòl de la ciutat excavades en època romana. Va ser llavors quan, de la mà de la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona (SIET), va començar una aventura d’exploracions i descobertes de la cova urbana que encara continua avui en dia.

Des de fa uns 12 anys la cova és visitable de forma controlada gràcies a les visites guiades que organitza la SIET el primer i tercer cap de setmana de cada mes, durant tot l’any. Aquest 2019, hi hauran passat unes 350 persones, la xifra més alta de visitants anuals des de que la cova va obrir al públic.

Continua llegint

Propaganda a peu de mar

És la primera vegada que visiteu Tàrraco i quan el vostre vaixell atraca us trobeu amb una activitat frenètica al port. Centenars de persones entren i surten dels magatzems movent mercaderies d’un costat a un altre. La sensació és de caos però tothom sembla saber quin és el seu paper. Us dirigiu cap al Fòrum provincial i, pujant, quan encara no heu abandonat del tot el recinte portuari, us topeu amb una font monumental. Encara no heu vist de prop els temples i els grans recintes de Tàrraco, dels quals n’heu llegit meravelles i ja quedeu impressionants pel poder que traspua la capital de la província Hispània Citerior a cadascun dels seus racons.

Avui han passat molts segles des de l’arribada a Tàrraco d’aquest visitant imaginari. La ciutat ha guanyat molts metres al mar i el port continua sent un espai de gran activitat però ara és un recinte tancat, gairebé aïllat de la ciutat. La font monumental, al costat de les Cent Escales, hi continua sent, tot i que només se’n conserven unes restes i, lògicament, ja no en brolla aigua. Una intervenció arqueològica ha permès recuperar-la, conjuntament amb les restes d’altres edificacions, i actualment s’està arranjant la zona per millorar-ne la visita.

Continua llegint