El 16 de novembre de 1996, a conseqüència d’uns treballs per a la construcció d’un edifici al carrer Gasòmetre número 32, van aparèixer casualment unes galeries al subsòl de la ciutat excavades en època romana. Va ser llavors quan, de la mà de la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona (SIET), va començar una aventura d’exploracions i descobertes de la cova urbana que encara continua avui en dia.

Des de fa uns 12 anys la cova és visitable de forma controlada gràcies a les visites guiades que organitza la SIET el primer i tercer cap de setmana de cada mes, durant tot l’any. Aquest 2019, hi hauran passat unes 350 persones, la xifra més alta de visitants anuals des de que la cova va obrir al públic.

Josep Lluis Almiñana, president de la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona, destaca que “enguany hem notat un increment brutal de visites. De fet, ara venen els fills i les filles de les primeres generacions que van entrar a la cova”.

Les galeries i sales descobertes fins al moment recorren una distància de punta a punta d’uns 250 metres. “La cova té parts submergides i encara avui seguim descobrint noves galeries. L’aigua és dolça i des de l’asfalt del carrer es troba a uns 23-24 metres”, explica Almiñana.

Visitar la cova urbana de Tarragona no requereix cap preparació física especial. Qualsevol persona sense cap discapacitat física i major de 12 anys pot accedir-hi. El president de la SIET assegura que “es tracta d’una activitat d’aventura molt lúdica i divertida i que permet conèixer un espai desconegut sota la ciutat”.

Les visites guiades tenen una duració aproximada de 3 hores i es realitzen en grups d’entre 4 i 10 persones. Es pot concertar una visita per telèfon o través del correu electrònic [email protected]. Per a més informació també es pot consultar el web www.siet.cat

Text: David Oliete
Fotos: SIET