“La cultura no entén d’edats ni sexes ni ideologies polítiques”

La dissenyadora i estilista Lola Figuerola i l’artista visual Rosa Ciurana formen part de l’associació Tallers 03, que agrupa bona part del talent creatiu de la Part Alta de Tarragona. La Rosa fa una pila d’anys que va obrir el taller al número 4 del carrer Merceria, un espai de treball que, gràcies a la seva voluntat, lluita i perseverança, s’ha convertit en un punt de trobada de creadors, en un espai de dinamització cultural de les arts visuals molt actiu a la ciutat. La Rosa combina la seva tasca artística amb la feina de gestió cultural al capdavant de Tallers 03; la Lola fa poc temps que comparteix amb ella un dels espais d’aquest taller del c. Merceria. Ens hem endinsat en el dia a dia d’aquestes creadores per conèixer més detalls sobre la seva obra, la seva manera de treballar i d’entendre la cultura.

Com definiries el teu treball artístic?

Lola Figuerola: El definiria detallista, innovador i comunicatiu.

Rosa Ciurana: Recerca artística inspirada en la ciència. Actualment estic en dos projectes. El primer té a veure amb el genoma i les cèl·lules mare i el desenvolupo a través dels científics del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. El segon està relacionat amb l’astrofísica a partir del llibre del doctor José Trigo Rodríguez Las raíces cósmicas de la vida. Són dos conceptes molt diferents, però al mateix temps igualment relacionats amb la creació de vida i molt semblants en formes, estructures i finalitat.

Continua llegint

“La llum de Tarragona és extraordinària”

Pel carrer Mediona, en plena Part Alta de Tarragona, només acostumen a passar-hi els veïns del barri, que es mouen bé enmig d’aquell reguitzell de carrerons, i algun turista que s’ha despistat de camí a les Muralles o la Catedral. Sigui com sigui, els transeünts, autòctons o forasters, se senten atrets per l’explosió de colors del taller de l’artista Màrius, situat en un dels baixos d’aquest carrer. Màrius treballa amb les portes obertes, escoltant música —preferentment de Joan Manuel Serrat— i no té cap inconvenient a rebre visites mentre treballa.

Ja a dins del taller, trobem una bona representació de l’obra de Màrius penjada de les parets, o disponible en diferents cistells o cavallets. Des de petit aquest artista tarragoní es va sentir atret pel dibuix figuratiu, predilecció que va canalitzar cap a la figura del músic. Les seves vistoses aquarel·les —tècnica que cultiva des de fa molts anys— estan gairebé monopolitzades per homes i dones tocant trompetes, saxòfons, guitarres… Com a teló de fons majoritari, placetes i cafès de principis dels anys vint del segle passat. Els dos ingredients, música i ambient de belle epoque, estan combinats amb mestratge.

Continua llegint