El Quixot apòcrif: vergonya per a Tarragona o llibre a reivindicar?

Els tombs que dóna la història són curiosos. Avui en dia tothom veu normal que la ciutat aboqui alguns esforços a recordar el 400 aniversari del Quixot apòcrif, la falsa segona part de les aventures del personatge de Cervantes editades a Tarragona. Seria absurd no aprofitar cada oportunitat per relacionar-se amb una obra cèlebre, encara que sigui per un fet més aviat anecdòtic. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili han unit esforços amb un seguit d’activitats concentrades al llarg d’aquesta setmana.

Però Tarragona no sempre ha reivindicat l’obra d’Alonso Fernández de Avellaneda. Més aviat tot el contrari. Durant molt de temps va imperar a la ciutat una certa mala consciència per haver embrutat l’obra magna de Cervantes i entitats significades com l’Ateneu Tarraconense van arribar a demanar públicament perdó. El to d’aquests mea culpa era contundent i en podem rescatar dues mostres. “El Ateneo Tarraconense de la Clase Obrera (…) borra la torpe afrenta con que pretendía mancillar la gloria de Cervantes el miserable autor de aquel estúpido Quijote que se engendró en Tordesillas, y nació en Tarragona”, escrivia J. M. Barberà en un article titulat La reparación l’any 1872.

Continua llegint

Lletres que fan por

Estem acostumats que passin coses a l’interior del Circ romà. Més enllà dels milers de turistes que hi vaguen bocabadats, a les voltes recentment hi han fet cinema i fa temps que hi trobem legionaris, bombers i, fins i tot, prostitutes. Tarraco Viva és el context ideal  perquè els diferents racons d’aquest espai cobrin vida. Però un cop a l’any el monument també potencia el seu vessant més misteriós i, entre els clarobscurs, els visitants són convidats a entrar a un Passatge del Terror Literari, una iniciativa de la companyia amateur Boikot Teatre que aquest dissabte arribarà a la sisena edició.

“És un passatge de terror però no hi ha sustos, aclareix ràpidament en Xavi Zaragoza, un dels integrants de la companyia. Els visitants passaran per diferents punts del Circ romà, on es trobaran amb petites escenes, en aquesta ocasió lectures dramatitzades de l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates, coneguda dins del món de les lletres com la Dark Lady. L’entrada, això sí, no està recomanada per als menors de setze anys.

Continua llegint