Estem acostumats que passin coses a l’interior del Circ romà. Més enllà dels milers de turistes que hi vaguen bocabadats, a les voltes recentment hi han fet cinema i fa temps que hi trobem legionaris, bombers i, fins i tot, prostitutes. Tarraco Viva és el context ideal  perquè els diferents racons d’aquest espai cobrin vida. Però un cop a l’any el monument també potencia el seu vessant més misteriós i, entre els clarobscurs, els visitants són convidats a entrar a un Passatge del Terror Literari, una iniciativa de la companyia amateur Boikot Teatre que aquest dissabte arribarà a la sisena edició.

“És un passatge de terror però no hi ha sustos, aclareix ràpidament en Xavi Zaragoza, un dels integrants de la companyia. Els visitants passaran per diferents punts del Circ romà, on es trobaran amb petites escenes, en aquesta ocasió lectures dramatitzades de l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates, coneguda dins del món de les lletres com la Dark Lady. L’entrada, això sí, no està recomanada per als menors de setze anys.

El format va néixer fa sis anys, quan buscaven una fórmula per apropar l’obra d’Edgar Allan Poe al públic més jove. L’aposta els va sortir bé i de mica en mica s’ha consolidat com un dels plats forts de la Tardor Literària, amb l’adaptació de textos de Manuel de Pedrolo, Anne Rice, Stephen King i H. P. Lovecraft. “Els autors que havíem fet fins ara segurament tractaven una por més fictícia, basada en allò sobrenatural. En canvi Oates parla del mal que existeix dins de les persones“, explica Sara Alija, una altra de les membres de Boikot Teatre.

Precisament la tria de l’autor és el punt de partida del procés de creació de l’activitat. “Busquem els autors més coneguts del gènere”, reconeix Noe Galceran, també membre de la companyia. A partir d’aquí ve la tasca més complicada, la relectura de la seva obra per localitzar els textos més adients. Mentre se’ls dóna forma teatralment també es busca un fil conductor perquè el passatge sigui coherent. En aquesta ocasió el Circ romà es transformarà en un psiquiàtric. En total, dos mesos intensos de feina.

cartell_passatge_VI_ver2

El Passatge del Terror Literari és un dels trets distintius d’aquesta companyia, que cada dos anys participa a la Mostra de Teatre Jove, però que també ha creat accions per a les nits blanques de TV3, les Nits Q o rutes teatrals amb personatges bohemis modernistes en el marc del centenari del Teatre Metropol, entre altres.

L’èxit del Passatge va fer que l’any passat en gaudissin 380 persones malgrat una pluja intensa. Les portes del Circ obriran a les 18 h i s’espera que puguin entrar-hi set passis, aproximadament cada vint minuts. La bona acollida de la proposta els va portar l’any passat a representar-la també a la la Selva del Camp i tot fa indicar que enguany repetiran bolo. “Hem creat un públic fidel. Al primer passi veiem moltes cares habituals“, reconeix la Noemí.

Jordi Suriñach