Subratllant 5 propostes de Tarraco Viva

“Si la història s’ensenyés com a relats, ningú no l’oblidaria.” Aquesta frase, tan brillant, de Rudyard Kipling encapçala la filosofia i la manera de fer dels organitzadors de Tarraco Viva, un festival que, des de fa divuit anys, no para d’explicar-nos històries sobre la vida quotidiana, la cultura, la religió, l’estratègia militar i la política dels romans. I és que, quan el passat es narra i, a través de la narració, hi deixem entrar l’emoció i les passions, de cop i volta deixa d’estar tan lluny i desapareix l’abisme que els discursos sovint avorrits dels llibres de text estableixen entre els nostres avantpassats i nosaltres.

La recreació històrica és una de les millors metodologies que tenim per humanitzar i apropar aquesta aparent llunyania i és per això que Tarraco Viva hi ha apostat fermament des de sempre; per la recreació històrica i també per la vivència directa, a través de la participació dels espectadors en tallers, jocs i altres formats d’actes. En aquest article, compartim amb vosaltres 5 propostes d’aquest tipus, perquè volem que “sentiu” en primera persona la història que ens ha configurat i que enguany se centra, principalment, en la relació entre les civilitzacions egípcia i romana, que van conviure en un Mediterrani esplendorós.

Continua llegint

Les millors lliçons estivals d’història

El circ de Tàrraco era molt més que l’auriga Eutyches fent de Charlton Heston a Ben-Hur. A l’interior de les voltes hi revoltaven apostadors, bruixes, venedors, els polítics que pagaven els jocs… Tots aquests personatges se’ls trobaran aquest divendres i durant tot l’estiu els espectadors de Ludi circensis, la proposta del Grup Thaleia que obre Tarragona Història Viva, el cicle d’espectacles de recreació històrica impulsats pel Patronat Municipal de Turisme.

La fórmula, engegada l’any passat, és ben senzilla: traslladar el model Tarraco Viva a l’estiu, convidant tarragonins i turistes a gaudir d’espectacles de recreació en el millor marc possible, el conjunt monumental de l’antiga Tàrraco. La iniciativa va tenir èxit i per això enguany torna amb algunes petites millores.

Continua llegint