Marouane Laabbas, l’erudit de les relacions laborals que vol revertir el canvi climàtic

Marouane Laabbas el Guennouni (Tànger, 1996) ha estat un dels primers estudiants de la URV que es gradua en la primera promoció del doble grau de Dret i Relacions Laborals i Ocupació. Ho ha fet, però, amb un expedient gairebé impecable. Aquest ha estat un dels motius pels quals la Societat Espanyola d’Excel·lència Acadèmica li ha atorgat un reconeixement. És el millor estudiant de l’any a Espanya en matèria de Relacions Laborals, i un dels millors de Dret. «Això et permetrà arribar lluny, oi?». «Jo el que vull és fer el possible perquè el món vagi millor», respon convençut.

Laabbas va arribar al doble grau gairebé per atzar.  «Vaig fer el batxillerat científic, però per coses de la vida vaig haver d’inscriure’m a Relacions Laborals», explica. Un cop va començar, però, va trobar en les relacions laborals i el dret un espai per poder lluitar per un món millor. El seu front obert és el medi ambient, perquè «mai no revertirem el canvi climàtic si els treballadors no tenen formació. És a dir, ells intervenen en el procés productiu directament, per això cal que es formin en matèria mediambiental», recalca.

Continua llegint

L’any casteller en blanc, vist per les pilaneres

És el vespre d’un dissabte d’octubre i hi ha força gent asseguda a les escales de la Catedral. Trec el cap des del capdamunt del Pla de la Seu i escolto un acordió. Tot i així, enguany, la plaça de les Cols no s’ha impregnat de gaire música. Cap nota sortida d’una gralla per la Mercè i, per Sant Magí, tan sols la tríada de temes castellers per excel·lència, suficients per arrencar algunes llàgrimes. Les camises ratllades, liles, blau marí i verdes amb prou feines han sortit de l’armari. Aquest 2020 Tarragona no ha vist alçar castells de cap de les seves quatre colles; les ganes frustrades i la nostàlgia han estat la tònica habitual des que el coronavirus ho va truncar tot.

No se n’han fet, però se n’ha parlat —i molt— aquests darrers mesos. Quan en condicions normals la temporada estaria a punt de baixar la persiana, el FET reuneix representats de les formacions tarragonines per parlar d’aquest any en blanc. Gairebé totes han assolit els grans espadats els darrers cursos. Els rostres dels pilaners són coneguts arreu del país. Però aquesta vegada toca parlar amb elles, sovint massa a l’ombra dels seus companys. La Montse Prats, de la Colla Jove, és la primera en arribar a les Cols. Gairebé alhora apareix la Yaiza de la Cruz, dels Xiquets del Serrallo. Mentre demanem a la gent que ens faci un forat entre els graons per fer les fotos, arriben la Mar Pascual, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, i la Pili Fernández, castellera dels Xiquets de Tarragona.

Continua llegint