Bloc

Marouane Laabbas, l’erudit de les relacions laborals que vol revertir el canvi climàtic

Marouane Laabbas el Guennouni (Tànger, 1996) ha estat un dels primers estudiants de la URV que es gradua en la primera promoció…

27/11/2020

Marouane Laabbas el Guennouni (Tànger, 1996) ha estat un dels primers estudiants de la URV que es gradua en la primera promoció del doble grau de Dret i Relacions Laborals i Ocupació. Ho ha fet, però, amb un expedient gairebé impecable. Aquest ha estat un dels motius pels quals la Societat Espanyola d’Excel·lència Acadèmica li ha atorgat un reconeixement. És el millor estudiant de l’any a Espanya en matèria de Relacions Laborals, i un dels millors de Dret. «Això et permetrà arribar lluny, oi?». «Jo el que vull és fer el possible perquè el món vagi millor», respon convençut.

Laabbas va arribar al doble grau gairebé per atzar.  «Vaig fer el batxillerat científic, però per coses de la vida vaig haver d’inscriure’m a Relacions Laborals», explica. Un cop va començar, però, va trobar en les relacions laborals i el dret un espai per poder lluitar per un món millor. El seu front obert és el medi ambient, perquè «mai no revertirem el canvi climàtic si els treballadors no tenen formació. És a dir, ells intervenen en el procés productiu directament, per això cal que es formin en matèria mediambiental», recalca.

Té clar que amb l’actual sistema socioeconòmic «és molt complicat que les lleis obliguin les grans empreses a formar els treballadors». «Ens cal mirar el món des d’un prisma biocèntric, i no pas antropocèntric», afegeix. Fins aleshores, però, Laabbas recalca que hi ha camí per recórrer i diferents vies per disminuir l’afectació al canvi climàtic des del món laboral. Els convenis col·lectius amb clàusules ambientals, com el que regula el sector de la indústria química a Espanya, en són un exemple.

El protagonista d’aquest article segueix formant-se amb el màster de Dret Ambiental de la URV i té l’objectiu de doctorar-se en aquesta mateixa matèria. Mentrestant, mira, de reüll, la tasca dels òrgans judicials espanyols i europeus. «Però també faig moltes altres coses, a banda d’estudiar!», assegura rient. Els castells i el cant són les seves altres passions: és membre actiu dels Xiquets del Serrallo, colla on ha crescut com a persona i casteller, i una de les veus de la Coral Verge del Camí de Cambrils, on va entrar com a veu blanca fa més d’una dècada.

Laabbas, a l’esquerra, durant la construcció d’un castell dels Xiquets del Serrallo l’any 2013.

El bagatge intercultural de Laabbas, construït gràcies al coneixement de dues cultures —catalana i magrebí—, és innegable. «Ser una barreja, i no pas d’un sol lloc o un altre, és el que m’ha fet ser així», apunta. La cultura catalana la va conèixer gràcies al Centre Obert Alba, espai que Laabbas va començar a freqüentar poc després d’arribar a Cambrils des del Marroc. «L’Anna, la Lis, la Neus, el René i la Gemma van fer molt per mi i la meva família. Eren monitors al centre i me’ls estimo molt», recorda emocionat.

I és que els inicis de la seva família a Catalunya no van ser fàcils. «La meva mare tenia tres feines, i gràcies a ella he pogut anar a la universitat. Els seus valors me’ls he fet meus», diu, i recorda, emocionat, que «mai em van negar anar a una excursió o unes colònies, tot i que econòmicament era un esforç per la família». També té present a la seva àvia i el seu germà Otman, persones «imprescindibles» a la seva vida. Per tots ells, i per seguir creixent personalment i professional, Laabbas seguirà formant-se. L’objectiu el té clar: aconseguir una posició laboral que li permeti lluitar contra el canvi climàtic.

Text: Carlos Domènech Goñi
Fotografies: Carlos D.G i Cedides1 Comentari

  1. Josep Ramón Tules Armela
    30/11/2020 Respon

    Ets una gran persona, i sempre t'atmirat desde q vas arriva a la colla i eres un marrec, me me encantava beure com parlaves el Cátala. Inclus.mes de una vegada te quedaves a dormi a la nostre cas. Que tinguis molts sort en aquesta vida que te ho mereixes amb escreix. ????

Deixa un comentari