«El meu desig és poder seguir molts anys fent un servei per als ciutadans de Tarragona». Són paraules de Josep Àlvarez, propietari de la Ganiveteria Àlvarez. El negoci el va obrir el tiet del seu avi a principis del segle XX, després va passar a mans de l’avi Joan Manuel, més tard el van heretar els tiets i, l’any 2014, va ser el Josep qui va agafar el relleu amb l’ajuda de Maria del Saliente Fernández ‘Sali’, la seva dona. És, per tant, la quarta generació Álvarez que segueix amb el negoci. «La veritat, som uns afortunats», se sincera el matrimoni.

La ganiveteria se situava, en els inicis, a la baixada de la Peixateria. «El document oficial que tenim és del 1914, quan es va demanar adherir-se a la xarxa elèctrica per instal·lar el primer motor elèctric de Tarragona a la botiga per esmolar ganivets. Però sabem que abans ja hi era, com a mínim des del 1912», explica la Paquita Àlvarez, tieta del Josep, que va estar al capdavant de la botiga amb el seu germà fins a l’any 2014. L’any 1985, però, van obrir un nou local al carrer Colom. El motiu, l’expropiació dels edificis de la capçalera del Circ Romà, que es va realitzar a principis dels anys noranta.

Des del número 24 del carrer Colom els Àlvarez les han vist de tots colors. «Quan vam arribar, estàvem a primera línia comercial», recorda la Paquita. Quan el Josep li va agafar el relleu, però, la situació era ben diferent: «El 2014 encara no havien acabat les obres del nou Mercat Central i gairebé no teníem ni carrer. No hi havia vorera, ni llum, i molts negocis van haver de tancar», relata. I encara havia d’arribar la pandèmia i la posterior crisi econòmica, però l’establiment segueix més viu que mai.

La ‘Sali’ i el Josep estan al capdavant de la botiga des del 2014.

«Hem hagut d’adaptar-nos als nous temps. Ara, per exemple, venem molts productes de cuina, perquè la gent s’ha aficionat molt i passa més temps a casa», explica el propietari de la botiga. Però això també ho va haver de fer la seva tieta Paquita, que va ampliar l’oferta de ganivets i navalles per satisfer les necessitats de la clientela. «Venen aquí perquè saben que trobaran el que busquen. I, si no, ho demanem», subratlla. Asseguren que aquest és un dels secrets per mantenir els clients, a més de l’assessorament personalitzat i l’atenció professional. «Molts han passat de generació en generació, han crescut amb la botiga i nosaltres amb ells», afegeix Àlvarez.

La Ganiveteria Àlvarez s’ubica al carrer Colom des del 1985.

Ara, més d’un segle després d’aixecar la persiana per primera vegada, la Ganiveteria Àlvarez segueix adaptant-se. La ‘Sali’ i el Josep han obert perfils de xarxes socials a Facebook i Instagram i han començat a treballar per activar la venda digital. Ja tenen una pàgina web, i aviat podran començar a vendre productes per Internet. «Però és una feinada…», admet l’hereu dels Àlvarez. L’objectiu seguirà sent el de sempre: garantir un servei útil per a les seves veïnes i veïns.

Text: Carlos Domènech Goñi
Fotografies: Carlos D.G