La Montse Ferré i la Fina Castilla arriben en cotxe a la cruïlla entre l’avinguda Països Catalans i el carrer Ramon Comas de Sant Pere i Sant Pau. Estacionen al costat de la deixalleria mòbil que setmanalment visita el barri. Obren el maleter i comencen a treure bosses. Dos teclats d’ordinador, una bàscula, una calculadora, una impressora… Automàticament se’ls acosta el Jonathan García, educador ambiental de l’Ajuntament de Tarragona. «Us puc ajudar? Veniu a deixar alguna cosa?». «Mira, tenim electrodomèstics petits, peces de plàstic, piles…».

Instants més tard, les dues veïnes de Sant Pere i Sant Pau ja han dipositat les seves deixalles on correspon. «Sempre intentem acumular el que està trencat o no fem servir per venir a la deixalleria a reciclar-ho», asseguren Ferré i Castilla. El tèxtil es destinarà a associacions del tercer sector, de les fustes se’n farà paper, de l’oli vegetal en sortirà biodièsel, de l’oli mineral se’n farà asfalt i amb les peces dels aparells electrònics i elèctrics es construiran nous electrodomèstics. Aquest és el nou camí que emprendran les deixalles després d’arribar als contenidors.

A la ciutat hi ha, diàriament, quatre punts de recollida de deixalleries, amb horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. Dilluns s’ubiquen als barris de Torreforta —dues—, l’Albada i La Granja. Dimarts s’instal·len al centre, a la plaça Verdaguer, l’avinguda Catalunya, el carrer Cronista Sessé i la Rambla Francesc Macià. Dimecres és el torn per Sant Pere i Sant Pau —dues—, Tarragona II i Sant Salvador. Dijous es desplacen a Campclar i Bonavista, i divendres tornen al centre. Per últim, dissabte, arriben als barris de Llevant: són fixes a la Vall de l’Arrabassada i la Via Augusta, mentre que el primer i tercer dissabte del mes van a Boscos i la Móra i el segon i el quart, a Cala Romana i els Monnars.

L’educador Jonathan García ajuda dues veïnes de Sant Pere i Sant Pau a dipositar les deixalles al lloc corresponent.

«Hem establert nous punts de recollida i n’hem eliminat altres per evitar que es converteixin en abocadors de voluminosos», explica la Míriam Prats. Ella és educadora ambiental de Foment —empresa adjudicatària del servei de recollida d’escombraries — i coordina el servei. L’abocament descontrolat de voluminosos i el robatori de deixalles —la majoria de màquines electròniques o elèctriques—són els dos problemes amb què habitualment es troben, però l’arribada de nous contenidors, finançats per una subvenció de l’Agència Catalana de Residus, els han reduït. «Els nous contenidors tenen boques més petites i estan tancats, de manera que ningú no hi pot deixar voluminosos i els robatoris són més difícils», assegura. 

A les deixalleries mòbils també s’entrega un equip de reciclatge per als ciutadans.

«Els ciutadans han acollit molt bé els nous contenidors», destaca la Gemma Grau, educadora ambiental. «I els que no els veuen bé, és perquè eren incívics i hi abocaven voluminosos o altres deixalles», subratlla. Cal recordar que l’Ajuntament ja ofereix diverses alternatives per desfer-se de mobles o grans electrodomèstics: la deixalleria del polígon Riuclar o la recollida previ avís amb l’aplicació EPP o trucant al telèfon verd (977 296  222). Tant Grau com la resta de l’equip d’educadors vetllen pel bon funcionament del servei i intenten garantir que tots els residus que arriben als punts mòbils tindran un altre ús. Perquè aquest és el principal objectiu de la recollida selectiva: que la brossa comenci un nou cicle de vida i, per tant, deixi de ser brossa.

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi