Divendres a la tarda els alumnes més petits del Col·legi Sagrat Cor seien obedients a les escales del pati. Esperaven per a un comiat, però l’ambient no era, ni de bon tros, de tristor. Els infants tenien l’oportunitat de dir arreveure als gegants del col·legi, que aquella mateixa tarda serien traslladats a un taller per reparar-los dels desperfectes de centenars de sortides en els darrers anys. Quan els gegants, encara sense nom, van aparèixer al pati van ser rebuts amb crits, com si fossin el cantant de moda o el futbolista preferit dels menuts. Responsables dels gegants del Col·legi Mare de Déu del Carme es van sumar al comiat. La festa, senzilla, es va acabar amb els nens taral·lejant l'”Amparito Roca” amb regust a la Santa Tecla massa llunyana i tocant de prop aquells personatges tan i tan alts.

Lourdes Gras, presidenta de l’Associació Gegantera Sagrat Cor, assenyalava els desperfectes acumulats per les dues peces: mans i cares molt picades i algun braç amb perill greu de desenganxar-se del cos. El taller de l’escultor reusenc Manel Llauradó treballarà fins aproximadament finals d’any per deixar-los com nous. L’anterior restauració data de 2005 i en aquella ocasió fou obra de l’artista tarragonina Maria Dolors Baena.

Els gegants del Sagrat Cor amaguen una història tan llarga com deliciosa: va ser la mateixa Lourdes Gras qui un bon dia de l’any 1980, remenant uns armaris de les instal·lacions del carrer Sant Joaquima Vedruna, es va trobar un seguit de caps i braços de cartró de grans dimensions. La sorpresa va ser encara més gran quan van comprovar que aquelles parts formaven una parella de gegants. Investigant, van treure’n l’entrellat: dues professores del centre, Gertrudis Sentís i Teresa Homs, van promoure la creació dels gegants al voltant dels anys 50 del segle passat. A partir d’aquí se sap que les peces es van comprar a Saragossa i poca cosa més. Amb el trasllat de l’antiga seu del carrer August a l’actual col·legi els gegants deurien quedar tancats i oblidats fins a aquella fortuïta troballa.

L'últim ball dels gegants del Sagrat Cor abans de renovar-se

El 22 de maig de 1981 se’n va fer la inauguració oficial. Entremig, es va parlar amb el Mangarro, el gitano que en aquells temps portava els gegants de la ciutat per demanar-li assessorament. Moltes fustes, teles i hores després, els gegants eren una realitat. Començava aleshores una activitat que es va intensificar amb el canvi de segle, amb la participació a les arrencades de les festes de Santa Tecla o les trobades geganteres de Tàrrega i Montblanc, entre moltes altres.

Desenes de persones formen part de l’Associcació Gegantera, que també ha impulsat com a activitat extraescolar un grup de grallers i timbalers que actualment compta amb 27 alumnes membres. “Durant les sortides es respira un gran ambient. La gent gaudeix amb tranquil·litat d’una activitat fantàstica“, explica Gras. Els gegants es prenen ara un merescut descans, però l’any vinent tornaran amb més ganes de festa.

Text i fotos de Jordi Suriñach