Set persones tancades durant tres setmanes d’estiu en una residència i un territori per explorar. Dit així sembla la sinopsi d’una pel·lícula de terror de sèrie B, però res més lluny de la realitat. Les set persones són set joves fotògrafs, entre ells el tarragoní Gerard Boyer. L’espai on es tanquen és la Fragua, una residència artística situada a Belalcázar (Còrdova), on els artistes van fer al juliol una estada de tres setmanes. I el territori és el concepte protagonista del taller on participaven tots els artistes. La pel·lícula de baix pressupost s’ha convertit en una experiència artística de llarg recorregut.

Dit així, sembla prou clar, però com bé explica un dels artistes, “quan estàs més de tres setmanes reflexionant sobre què significa la paraula ‘territori’ per a un mateix, la cosa no és tan senzilla“. Mapes de concepte, línies de creació, diagrames… tot plegat per acabar convenint que el territori pot tenir un significat molt més personal que no pas físic. “Vam fer un treball de reinterpretació del territori gairebé de psicoanàlisi emocional“, explica Boyer, que no dubta a qualificar l’experiència “d’un abans i un després” de la seva manera d’entendre la fotografia, i no només per l’intensíssima calor andalusa que van patir durant tota l’estada.

Exposició "Derivas y topogramas". Foto del blog La cámara roja

Tot aquest procés es va plasmar a l’exposició “Derivas y topogramas“, que es va poder veure aquest estiu a la mateixa residència i que aquest novembre també ha viatjat a Cadis. I el projecte continua ara amb l’edició d’un llibre, Ouroboro, códice para un hilo circular, que ha de veure la llum a principis d’any. Un ouroboros és un símbol antic d’un peix sense fi, en què el cap es menja la cua formant un cercle. El títol remet a una de les conclusions de la residència artística: “Per a nosaltres és molt més important el llançament, el procés, que no pas el resultat final.

El llibre serà el número 40 de la col·lecció Cuadernos de la Kursala, editada per la Universitat de Cadis, la principal impulsora econòmica del projecte. Es dóna la curiositat que la col·lecció està dirigida per Jesús Micó, també comissari de les darreres edicions de l’exposició “Talent latent” del Festival SCAN Tarragona.

Com és habitual en moltes iniciatives culturals, els fotògrafs han obert un procés de micromecenatge, en aquesta ocasió a través de la nova plataforma Kuabol. El llibre, que adoptarà el format d’un còdex, proposa una mena de laberint a través de les fotografies i les investigacions dels set artistes al voltant, lògicament, del concepte de territori. A més de Gerard Boyer, els fotògrafs que participen a la iniciativa són: Juanan RequenaDavid Flores, Pilar Barrionuevo, Marcos IsabelIgnasi López i Carlos Albalá.

Text de Jordi Suriñach
Fotografies extretes del blog La Cámara Roja

Sis dels set fotògrafs participants a la residència artística.